fredag 19 april

Opinion

Det tidiga snöfallet i norr är till godo för älgstammen enligt debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Tidig snö kan rädda älgstammen”

Kanske ska vi tacka guden över skogarna, för detta ovanliga snöande i rättan tid. Kanske är det ett räddningsår för skogens konung, om inte de allsmäktiga skogsbolagen ändå fullföljer sitt hämningslösa utrotande med sina nya jaktmetoder och jakttider som ren principsak.

Äntligen fick vi som kritiserat skogsbolagens hat till älgarna som skogens marodörer nummer ett hjälp från en okuvlig lagman, nämligen Gud.

Trots att bolagen legaliserat jakt med alla till buds stående medel, i djup snö, med nya jakttider som man på något sätt lyckats befästa, har den allsmäktige kanske visat sig i rättan tid. På stora områden har inte ens 50 procent av tilldelningen blivit fälld.

Intressant och olustigt blir att se om den sista spillran av älgstammen ska utrotas av de högt skolade experterna som vägrar erkänna sina egna massiva klavertramp i skogen, där älgen under lång tid har stått i skottgluggen som enda bandit.

”Håller skogsbruket på att mista sin gräddfil?”

Snön kom i tid

Nu fick vi som ännu har kvar något som i folkmun kallats sunt förnuft hjälp från ovan. Den tidiga och stora mängden snö kanske blev räddningen, då alla andra argument mot älgförföljelsen inte blivit hörsammade.

I skrivande stund måste vi tacka guden över skogarna, för detta ovanliga snöande i rättan tid. Kanske ett räddningsår för skogens konung, om inte de allsmäktiga skogsbolagen ändå fullföljer sitt hämningslösa utrotande med sina nya jaktmetoder och jakttider som ren principsak. Bara för att visa sin makt och fullkomlighet.

”Trenden är tydlig – älgen har sett bättre dagar”

Låg tilldelning

Samma fullkomlighet verkar länsstyrelsen besitta. Den normala björnjakten på hösten med etiska värderingar, där antalet hundar har begränsats, för att inte hetsa djuren och där man inte får skjuta hona med ungar, respekteras och följs av jägare i gemen, som dessutom följer gängse jakttider.

Nu har länsstyrelsen valt att ha låga björntilldelningar på hösten, vilka snabbt fylls under en kort jakttid.

 

Andra regler

På senvåren skapar man andra jaktregler för vissa ”hobbyarbetande grupper” som tillsammans med länsstyrelsens tjänstemän bedriver en nöjesjakt i stor skala, på ett sätt som i allt är förbjudet enligt lag för vanligt folk.

Djuren hetsas med hundar, skotrar, helikopter i meterdjup blötsnö och skare. Här görs ingen skillnad på honor med årsungar, allt mejas ner.

Då har man också i vissa fall förmodat att björnarna kommer att äta för att hålla sig vid liv, alltså avlivning, trots att ungarna bara diat till dess.

 

Nya uttryck

Både skogsbolagen och länsstyrelsen har ohämmat skaffat sig en massa nya uttryck för att genomdriva sina oetiska och för gemene man olagliga metoder.

För älg: avlysningsjakt, jakttidsfönster, skogfallande avskjutning (utan urskiljning).

För björn: skyddsjakt, förebyggande skyddsjakt (de förmodas äta).

Med dessa nymodigheter är allt tillåtet.

 

Sivert Öderyd

Koskullskulle

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.