torsdag 28 september

Opinion

Djurrättsaktivister protesterar mot jakt under polisbevakning. Foto: Privat

Debatt: ”Ta itu med extremisterna nu”

Det är hög tid att politiker och myndigheter tar itu med djurrättsextremismen. Allt för länge har dessa personer fått terrorisera djurägare och jägare ostörda. Det finns till och med riksdagsledamöter som stöder denna vidriga verksamhet.

De ringer hem till dig och hotar dig. De ringer dina barn. De åker hem till dig på natten och vandaliserar. De sprejar saker på ditt hus. De söker upp dina barn i skolan och berättar hemska saker om dig. De förstör din verksamhet.

Och de slutar inte. Sätt dig in i den situationen som djurrättsextremister utsätter bönder, jägare och företagare inom vissa branscher för.

Normalt sett ingriper både samhället och staten mot individer och grupper som trakasserar, hotar och begår brott mot människor.

I fallet med djurrättsextremister låter polis, politiker, rättsväsende och samhälle det fortsätta år efter år. Varför?

Det finns naturligtvis ett svar på frågan. Vad det är har vi inte lyckats få svar på.

 

Riksdagsledamöter ger stöd

Det finns trist nog kopplingar mellan djurrättsextremism och flera riksdagsledamöter och kändisar. Sympatisörerna till våldsbejakande djurrättsextremister finns generellt sett en bra bit ifrån den arbetarbakgrund som en del projicerar.

Att folkvalda ger stöd till människor och organisationer som hotar och trakasserar enskilda är anmärkningsvärt även för att vara Sverige.

Det är beklagansvärt att riksdagsledamöter genom deltagande vid möten ordnade av extremistiska organisationer ger erkännande till dessas agendor.

 

Lågt intresse

Intresset för att agera i frågan om djurrättsextremister är lågt både medialt och politiskt, vilket ger ett lågt intresse även hos polisen. Resultatet av det är att människor som bryter mot lagen ges ett frikort.

Extremister som vill tvinga fram sina åsikter i en fråga som de varken kan, eller vill, få igenom demokratiskt är inget nytt.

Extremister som med hot och våld vill tvinga på andra sina idéer kännetecknas av bristande förståelse för demokrati och hur ett samhälle hade sett ut om majoriteten använde deras metoder mot extremisterna.

Man ska inte förledas att tro att extremisterna är ett språkrör för alla som inte äter kött eller önskar ändra djurskyddslagar. Väldigt få menar att våld, trakasserier och hot är en väg framåt. Men de som gör det behöver hanteras av polis och dömas för sina brott.

 

Bemöts med flathet

Varje år gör något riksdagsparti ett utspel om att straffen ska skärpas, extremismen hanteras och att allt ska lösas. Än så länge har ingen regering lyckats prestera något funktionellt, det har tvärtom gått på fel håll och problemen ökar.

Syftet med aktiviteterna är oftast att skrämma till tystnad eller att få offret att upphöra med sin verksamhet.

Man terroriserar enskilda för att nå ett mål. Inte med resonemang, argument eller opinionsbildning vilket alla andra som vill förändra gör. Utan genom att helt sonika hoppa över alla demokratiska processer och bara hota eller trakassera människor för att få som man vill.

Extremisterna har bemötts med flathet från rättsväsendet samtidigt som deras offer fortfarande bemöts med oförståelse.

Det går att ändra på och det är dags att hantera extremister som bryter mot lagen nu.

 

Edward Nordén

Bonde och jordbrukspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling 

 

Kai Rämö

Jägare och försvarspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.