fredag 14 juni

Opinion

Sveaskog hanterar älgförvaltningen lika dåligt som man sköter sina skogar, enligt artikelförfattaren. Foto: Lars Nilsson

Debatt: ”Sveaskogs skogsskötsel förskräcker”

Med anledning av Sveaskogs skyddsjaktsansökan där de vill skjuta älg från helikopter, kan man fundera på hur skogen sköts i övrigt.

Nyss såg jag klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) fortsatt hävda att de gröna näringarna med skogen i spets ska stoppa växthuseffekten.

Ingen av de ledande politikerna vet hur det ser ut en bit från vägarna. De kanske skulle titta ut när de flyger norröver.

 

Älgen ett skadedjur

Det är rent ut sagt hemskt när rådjur och älg klassas som skadedjur. Att vilda djur ses om parasiter på grund av många dåliga beslut i skogen är förskräckande.

Tidigare i höstas läser jag i en artikel att Sveaskogs skogsinnehav är 65 år eller yngre. Den äldre skogen är slutavverkad.

 

Statlig vanskötsel

Är det därför tiggarbreven om att få köpa privata skogsägares virke kommer även från dem? Det är märkligt att ett statligt skogsbolag som i princip saknar förädlingsanläggningar ska ge sig in på den marknaden.

Men det största skogsbolaget Sveaskog är väl så illa tvunget när man har skött sina skogar så dåligt att det i princip inte finns någon avverkningsmogen skog kvar att ta ut.

 

Besviken skogsägare och jägare 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.