söndag 26 maj

Opinion

”Hur kan ledningen för det statliga skogsbolaget låta detta fortsätta?” Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Sveaskogs arbetssätt behöver granskas”

Under hösten har vi i media berättat hur Sveaskog behandlat vårt jaktlag. Vi har under lång tid försökt få ansvariga i bolaget att inse att anställdas arbetssätt inte överensstämmer med bolagets interna policy.

Trots överväldigande bevis, skriftliga samt inspelningar, stoppar ledningen huvudet under markytan, och personer i ledande position väljer i stället att publicera rena lögner om oss.

 

”Maktmissbruk inom Sveaskog”

Hur kan ledningen för det statliga skogsbolaget låta detta fortsätta?

 

Ingen demokrati

Ärendet är i sig ett bevis på att vi i Sverige inte lever i den demokrati som man själv vill tro. Som privatperson är man helt chanslös mot anställda i statliga bolag.

Vi vet att vi inte gjort något som bryter mot avtalet, och det vet även Sveaskog. Därför törs man inte träffa oss som man lovat.

Varför har bolaget inte presenterat bevis på sina påståenden, om man nu har några?

Sanningen bakom uppsägningen har fortfarande inte kommit fram, utan det hela är ett verk av enskilda personer i Umeå.

I arbetslivet får man hjälp av facket vid en uppsägning medan vi är helt utelämnade utan möjlighet till en objektiv bedömning.

 

Oantastliga tjänstemän

1974 avskaffades det så kallade tjänstemannaansvaret, vilket i princip innebär att tjänstemän i statliga bolag eller inrättningar mer eller mindre är oantastliga.

Det gör att anställda skyddar varandra och intresset för sanningen är noll. Ingen utifrån kommer åt dem.

Sveaskogs två klövviltsansvariga tjänstemän i länet som i detta fall är bovarna i dramat, skyddas av sina chefer, trots att de bryter mot bolagets uppförandekod på flera punkter.

Ingen av dem har behövt svara för sina förehavanden, utan chefer som egentligen inget vet om ärendet går i svaromål.

Om detta hade hänt i ett privat bolag hade ärendet utretts och ansvar utkrävts.

 

Med mössan i hand

Det fria ordet gäller inte i dessa kretsar. Vi får inte ställa frågor, kräva svar eller ifrågasätta Sveaskogs beslut, utan ska stå med mössan i hand och acceptera läget.

Yttrar man sig så straffas man obönhörligen med repressalier och smutskastning. Alla sätt är tillåtna. Bolagets chefsjurist berättade att någon i laget uttryckt sig negativt om Sveaskog på sociala medier, och att det var en anledning till uteblivet kontrakt.

Bor vi i Sverige eller i Kina? Chefsjuristen är för övrigt den enda som bett om ursäkt för de anställdas beteende.

 

Starkt jobbat

Förutom alla vänliga människor som peppat oss att kämpa mot ”Goliat” vill vi lyfta fram riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) som visar ett fantastiskt engagemang, Det är tydligt att hennes arbete som politiker inte handlar om att lyfta en lön och bara trycka på knappar, utan att företräda medborgarna. Hon insåg snabbt att något var galet och agerade, och kämpar dessutom vidare. Starkt!

Vi önskar att fler politiker reagerar. När makthavare inte reagerar på denna typ av missförhållanden är signalen att det är helt ok. Det spär på misstron mot politiker och det statliga systemet.

 

Kämpar för fler

Jägareförbundets representanter, Jimmy Nyman och K-G Abramsson, har gjort allt de kan – dock utan att så här långt nå ända fram.

Vi kämpar inte bara för vår egen upprättelse, utan även för alla andra som upplever uppgivenhet mot ett system som inte fungerar. Ett system som behöver synas i sömmarna ordentligt av politiker och granskande media.

 

Greger Thorsson

Christer Klintefelt

Grundforsbyggets Jaktklubb

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.