tisdag 7 april

Opinion

Publicerad 14 januari 2019 - 12:57

Debatt

”Dessutom är det väl så att just stockholmarna bidrar med en mycket stor del av arrendekostnaderna till de norrländska markägarna.” Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Stockholmare bidrar med mycket till Norrland”

Stockholmare bidrar med en stor del av kostnaderna för jaktarrende till de norrländska markägarna. Bland annat därför är det dags att lägga av med skitsnacket.

Jag håller helt med debattartikeln Det är dags att lägga ner stockholmshatet på svenskjakt.se. Jag bor cirka tre mil nordväst om stan, men får utstå detsamma som de som bor mer centralt. Jag har ju ungefär samma dialekt.

För en tid sedan läste jag att rikssvenska talas i till exempel Sigtuna, dit jag har åtta kilometer. Alltså kan väl inte min dialekt vara så väldigt långt ifrån rikssvenska.

 

Skäms för sitt ursprung

När de yngre lokala gubbarna i 30-årsåldern kommer igång, talas det gärna om stååkholmsjeeevlarna som inget kan, som gör allting fel och som alltid har helt nyinköpta kläder.

Jag har jagat i mer än 60 år. I nästan alla år har jag arrenderat plats i jaktlag norrut för att få vara med på älgjakten. Varje gång jag bytt jaktlag kommer skitsnacket igång, och det handlar alltid om dom i Ståååkholm som bestämmer allting fel.

Det märkliga är att dessa inflyttade nya stockholmare så otroligt snabbt lär sig stockholmsdialekt, då man uppenbarligen skäms för att avslöja att man kommer från bonnlandet.

 

Bidrar med jaktarrende

Mattias Handley har så rätt, det är dags att helt lägga av med skitsnacket. Inse i stället att numera bor det fler nyinflyttade än ursprungsbefolkning i just Stockholm.

Dessutom är det väl så att just stockholmarna bidrar med en mycket stor del av arrendekostnaderna till de norrländska markägarna.

De lokala jägarna som äger en markbit betalar 600 kronor för jakten. Jag som inte äger mark betalar 5.000 kronor för markarrendet, plus 600 kronor för själva jakten.

 

Leblom

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget