söndag 5 april

Opinion

Publicerad 4 januari 2019 - 06:05

Debatt

Hatet mot Stockholm och stockholmare är vanligt förekommande i jaktdebatten. Omotiverat, anser debattören. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Det är dags att lägga ner Stockholmshatet”

När jaktfrågor diskuteras uttrycker allt för ofta jägare runt om i landet sitt Stockholmshat. Något som ofta vare sig sägs på skämt eller med glimten i ögat. Om det är ett lillebrorskomplex eller fördomar vet jag inte. Oavsett så borde vi jägare kunna hålla ihop utan påhopp.

Nedanstående exempel på föraktet mot Stockholm och de som bor där är hämtade från artiklar och inlägg som jag tagit del av:

”Typiskt balkongbiologer på Södermalm. De kanske behöver lämna sina varma klassrum och gå ut och leta efter kadaver. Om ni i städerna vill ha varg så låt bli och skjut dem så fort de närmar sig Stockholm. Plantera in vargen på Djurgården i Fjollträsket eftersom dom vill ha varg. Vänsterpack och vargvärnare i fjollträsk.”

Ja, listan med citat skulle kunna göras längre än så, men jag stannar där.

 

Inflyttat folk

Av någon anledning är det många som tror att det är ”ståkkhållmare” i ”fjollträsk” som tar beslut om det mesta, speciellt det som uppfattas som negativt. Då är det storstadsdrömmare som inte kan något om naturen som tar besluten. Så är det inte!

Dessa storstadsdrömmare består av inflyttat folk från landsbygden. Inflyttningen till Stockholm är 50.000 människor per år, eller en buss om dagen. Gissa var i landet dessa kommer ifrån?

Vilka dessa balkongbiologer som det pratas om är är oklart. Eftersom alla dåliga beslut i hatarnas ögon kommer från stockholmare så måste det ju innebära att besluten tas av folk som lämnat glesbygden och landet och flyttat till Stockholm?

 

En bra mix

Visst, vissa beslut tas av regering och riksdag som består av människor från hela landet. Andra beslut tas av länsstyrelserna som sitter runt om i landet. Länsstyrelserna är centrala i förvaltningen av till exempel rovdjur.

Anställda och politiker som är involverade i vargbesluten är helt och hållet lokala, eller regionala, så hur vore det att ta upp frågan på hemmaplan istället för att peka på Stockholm?

Stockholm består till största delen av inflyttat folk, från hela landet. En bra mix av människor. Viktigt är också att i verkliga livet så kommer dessa uttryck ytterst sällan. Är det sociala medier som gör hatet så starkt?

Bara för att vissa inte gillar besluten så betyder det inte att stockholmare är okunniga, skiter i landsbygden och tar dåliga beslut. Att kalla Stockholm för fjollträsk säger ganska mycket om personen som säger det.

Kan vi slippa stockholmshatet nu?

 

Mattias Handley

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget