måndag 26 februari

Opinion

För att undvika att vargjakten ställs in på grund av att överklaganden drar ut på tiden bör jakttiderna kunna förlängas, oaktat om den ordinarie jakttiden är förbi, anser debattörerna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”S balanserar på slak lina i vargfrågan”

När de socialdemokratiska riksdagsledamöterna beskriver S-regeringens hantering av vargfrågan är det som en balansakt på slak lina, skriver företrädare för Sverigedemokraterna i en replik på en tidigare debattartikel på Svenskjakt.se

Den tyske rikskanslern Otto von Bismarck formulerade ”Politik är det möjligas konst”. När vi läser socialdemokraterna Tomas Kronståhls och Isak Froms debattinlägg Socialdemokraterna står för sans och balans i vargfrågan så framstår det som fullt troligt.

”Socialdemokraterna står för sans och balans i vargpolitiken”

Åtminstone avseende den minsta sagt kontroversiella frågan kring den svenska vargstammen och dess förvaltning.

Tyvärr är dessa debattörers beskrivning av den tidigare socialdemokratiska regeringens hantering av vargfrågan minst sagt tveksam. Vi skulle vilja beskriva den som en balansakt på slak lina.

Eller som debattörerna själva beskriver vad Socialdemokraternas ståndpunkt i vargfrågan är: ”…det inte antingen eller, det är både och”.

Ansvarsfull förvaltning

Till skillnad från Socialdemokraterna har Sverigedemokraterna länge drivit att en minskning av konflikter och problem mellan rovdjur och människor på landsbygden måste eftersträvas.

Alla de stora rovdjuren ska förvaltas på ett ansvarsfullt sätt och det sammantagna rovdjurstrycket måste hållas på rimliga nivåer i hela landet.

Vargen bör klassas om, från att vara strikt skyddad i EU, till att bli förvaltningsbar.

Vargar på länsnivå

I vissa områden i Sverige är koncentrationen av varg mycket hög, varför vargstammen i sådana områden behöver förvaltas mer aktivt.

Vi driver en nedre gräns på 170 och en övre gräns på 270 individer. På så vis skulle det mer effektivt kunna fastslås om det finns utrymme för licensjakt eller inte under kommande jaktsäsong.

För att undvika att vargjakten ställs in en jaktsäsong, på grund av att överklaganden drar ut på ett slutgiltigt besked, bör ett tillägg skrivas in i Naturvårdsverkets föreskrifter om att jakttiden ska kunna förlängas, oaktat om den ordinarie jakttiden är förbi.

För att nå en jämnare fördelning av vargstammen över landet, bör det utredas om möjlighet till att bestämma länsvisa maximinivåer.

Jaktfientlig politik

Vi noterar nu att det runt om i landet överklagats avseende årets licensjakt på varg. Organisationerna som överklagat är exempelvis Jaktkritikerna, Naturskyddsföreningen, Nordulv och Rovdjursföreningen samt ett stort flertal medborgare och utländska medborgare.

Detta är ett resultat av Socialdemokraternas och deras vänsterkamraters jaktfientliga politik.

Vi anser att det nuvarande regelverket kring talerättens utformning behöver ändras när det gäller kvalifikationer för att kunna överklaga.

Regeringen måste både ändra på organisationskraven för rätten att överklaga beslut om skydds- och licensjakt, utreda konsekvenserna av lagstiftningen samt återkomma med förslag på hur lagstiftning och tillämpning kan förbättras.

Hot och sabotage

Vi har tyvärr även kunnat se konkreta exempel på jaktsabotage av årets vargjakt. Detta från så kallade djurrättsorganisationer som anser sig stå över lagen.

Det har tidigare förekommit att jägare utsatts för förföljelse, hot och misshandel. Även jakttorn har förstörts.

I dag finns ingen specifik brottsrubricering för jaktsabotage. En sådan bör införas. Den kriminaliserade gärningen bör omfatta sabotage av jakt, oaktat motiv. En intern försvårande omständighet bör vara om gärningen begåtts som aktivism.

Straffskalan bör, enligt fransk modell, omfatta fängelse.

 

Magnus Persson och Martin Kinnunen, SD.

Tror på förvaltning

Vår jaktpolitik har som utgångspunkt att ansvarsfull, reglerad jakt är positiv och bidrar till friluftsliv samt kontakt med naturen.

Vi tror på förvaltarskapstanken. Det finns behov av att långsiktigt förvalta bestånden av vilt för att uppnå en god balans mellan människor och djur – liksom mellan olika djurarter.

Det innebär till skillnad från Socialdemokraterna att vi anser att vargen ska förvaltas och att den typen av jaktsabotage och förhindrande av myndighetsbeslut om skydds- och licensjakt inte hör hemma i Sverige.

För oss är det antingen eller – inte både och.

 

Magnus Persson (SD)

Ansvarig för jaktfrågor

 

Martin Kinnunen (SD)

Klimat- och miljöpolitisk talesperson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget