tisdag 26 september

Opinion

Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Riktiga jägare håller sig till fakta”

Jag följer i stort sett allt om vad som skrivs och sägs om Renmarkskommitténs arbete och ingenstans har jag sett att det riktas ilska mot samer i stort. Tvärtom!

Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson påstår i debattinlägget ”Rikta ilskan mot mig, inte mot samerna” på Svenskjakt.se att han i sociala medier och i andra sammanhang ser att ilska riktas mot ”samebyar, Sametinget och samer i stort”.

 

En slev ilska

Jag följer i stort sett allt som skrivs om Renmarkskommitténs arbete och dess konsekvenser i nyhetsmedia och sociala medier, och ingenstans har jag sett att det riktats ilska mot samer i stort. Tvärtom.

Att icke renägande samer alltmer gör sina röster hörda applåderas tämligen unisont. Det är mot samebyar frustrationen med rätta riktas.

Inte för att jag sett det någonstans, men om Sametinget får sig en slev av ilskan ibland beror det såklart på att Sametinget styrs av renägare och att uttalanden därifrån görs med den intressebakgrunden.

 

Gör skillnad

Men det är trots allt så att en alldeles för stor del av Sveriges befolkning inte har en aning om vad samebyar är för något, vilka företagsmässiga intressen en sameby har eller ens att samebyar inte omfattar alla samers intressen.

Riktiga jägare håller sig till fakta, vet att göra skillnad på samer och samebyar och säger ifrån om vi hör felriktad ilska, eller hur?

 

Martin Askne

Forsa

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.