måndag 4 juli

Opinion

Publicerad 14 april 2022 - 06:00

Debatt

Riksdagsbeslut följs inte, och politikerna har inte förmågan att se till att Naturvårdsverkets aktivistiska tjänstemän hindras från att driva sina egna agendor, skriver debattören. Foto: Martin Källberg, Olle Olsson och Mostphotos.

Debatt: ”Riksdagsbeslut ska följas även av Naturvårdsverkets tjänstemän”

Riksdagens beslut om antalet vargar och om inrättandet av en viltförvaltningsmyndighet har inte efterlevts. Makten finns alltid någonstans och då inte politikerna ser till att fattade beslut efterlevs, är det fritt fram för tjänstemän med egna idéer.

Den helt dominerande frågeställningen om framtidens viltförvaltning är hur man ska hitta en balans mellan människor, rovdjur och bytesdjur.

I dag finns i Mellansverige på många håll ingen jaktbar älgstam beroende på för stort rovdjurstryck. Inte heller har någon hänsyn tagits till jaktens betydelse för en levande landsbygd.

 

Tandlös riksdag

Riksdagens beslut om antalet vargar och om inrättandet av en viltförvaltningsmyndighet har inte efterlevts. Med regeringens goda minne har Naturvårdsverket i etapper nu höjt antalet vargar från 270 till 400. I höst lär vi ha uppåt 600.

Man undrar vad vi ska ha en riksdag till då varken regering eller myndigheter följer fattade riksdagsbeslut.

Inte heller följs regeringens beslut om viltförvaltningsdelegationernas roll.

 

Vad borde ske?

I diskussionen om hur många vargar vi ska ha i landet måste även hänsyn tas till fårskötsel, hundjakt och människors oro för vargar.

Övergripande beslut ska tas av politiker och efter att synpunkter inhämtats av berörda parter. Därefter upprättas en konsekvensbeskrivning och beslut kan fattas.

Naturvårdsverket och deras så kallade experter ska enbart vara en del i denna beslutsprocess. I dag är det tvärtom, beslut fattas av ofta aktivistiska tjänstemän, utan någon konsekvensbeskrivning.

 

Vad är problemet?

Det helt överskuggande problemet med framtidens viltförvaltning är att vissa tjänstemän på Naturvårdsverket tillåts driva sina egna agendor. Makten finns alltid någonstans och då inte politikerna ser till att fattade beslut efterlevs så är det fritt fram för tjänstemän med egna idéer.

Naturvårdverket representerar bevarandesidan som till största delen består av stadsbor, i regel utan kunskap om vilt-, skog- och markförvaltning – och om hur vargen påverkar människors vardag.

I förlängningen anar man åsikter, liknade den rewildingvåg som nu går genom Europa.

 

Bocken som mästare

Jägare och lantbrukare är förvaltare och praktiker och är en del av vårt ekosystem. Det är dessa människor som närmast berörs av våra rovdjur. Därför ska beslut i jaktliga frågor tas av en myndighet som tillfullo förstår och respekterar innebörden av fattade beslut och hur människor på landsbygden påverkas.

Att tillåta Naturvårdverket ansvara för framtidens viltförvaltning är som att sätta bocken till trädgårdsmästare.

 

Beslut ska följas

I en tidningsartikel framförde Naturvårdsverket en önskan om ett utökat samarbete med Jägareförbundet. Samarbete är alltid bra, men ett sådant samarbete ska inte få ske på Naturvårdsverkets villkor utan i enlighet med fattade riksdagsbeslut.

Jag utgår ifrån att Jägareförbundet är på det klara med vad ett utökat samarbete med Naturvårdsverket innebär.

Tagna riksdagsbeslut ska följas och därför ska en ny, från Naturvårdsverket fristående, viltförvaltningsmyndighet inrättas.

 

Bo Gustafsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget