Debatt: ”Riksdagsbeslut ska följas även av Naturvårdsverkets tjänstemän”
Riksdagens beslut om antalet vargar och om inrättandet av en viltförvaltningsmyndighet har inte efterlevts. Makten finns alltid någonstans och då inte politikerna ser till att fattade beslut efterlevs, är det fritt fram för tjänstemän med egna idéer.
Den helt dominerande frågeställningen om framtidens viltförvaltning är hur man ska hitta en balans mellan människor, rovdjur och bytesdjur.
I dag finns i Mellansverige på många håll ingen jaktbar älgstam beroende på för stort rovdjurstryck. Inte heller har någon hänsyn tagits till jaktens betydelse för en levande landsbygd.
Tandlös riksdag
Riksdagens beslut om antalet vargar och om inrättandet av en viltförvaltningsmyndighet har inte efterlevts. Med regeringens goda minne har Naturvårdsverket i etapper nu höjt antalet vargar från 270 till 400. I höst lär vi ha uppåt 600.
Man undrar vad vi ska ha en riksdag till då varken regering eller myndigheter följer fattade riksdagsbeslut.
Inte heller följs regeringens beslut om viltförvaltningsdelegationernas roll.
Vad borde ske?
I diskussionen om hur många vargar vi ska ha i landet måste även hänsyn tas till fårskötsel, hundjakt och människors oro för vargar.
Övergripande beslut ska tas av politiker och efter att synpunkter inhämtats av berörda parter. Därefter upprättas en konsekvensbeskrivning och beslut kan fattas.
Naturvårdsverket och deras så kallade experter ska enbart vara en del i denna beslutsprocess. I dag är det tvärtom, beslut fattas av ofta aktivistiska tjänstemän, utan någon konsekvensbeskrivning.
Vad är problemet?
Det helt överskuggande problemet med framtidens viltförvaltning är att vissa tjänstemän på Naturvårdsverket tillåts driva sina egna agendor. Makten finns alltid någonstans och då inte politikerna ser till att fattade beslut efterlevs så är det fritt fram för tjänstemän med egna idéer.
Naturvårdverket representerar bevarandesidan som till största delen består av stadsbor, i regel utan kunskap om vilt-, skog- och markförvaltning – och om hur vargen påverkar människors vardag.
I förlängningen anar man åsikter, liknade den rewildingvåg som nu går genom Europa.
Bocken som mästare
Jägare och lantbrukare är förvaltare och praktiker och är en del av vårt ekosystem. Det är dessa människor som närmast berörs av våra rovdjur. Därför ska beslut i jaktliga frågor tas av en myndighet som tillfullo förstår och respekterar innebörden av fattade beslut och hur människor på landsbygden påverkas.
Att tillåta Naturvårdverket ansvara för framtidens viltförvaltning är som att sätta bocken till trädgårdsmästare.
Beslut ska följas
I en tidningsartikel framförde Naturvårdsverket en önskan om ett utökat samarbete med Jägareförbundet. Samarbete är alltid bra, men ett sådant samarbete ska inte få ske på Naturvårdsverkets villkor utan i enlighet med fattade riksdagsbeslut.
Jag utgår ifrån att Jägareförbundet är på det klara med vad ett utökat samarbete med Naturvårdsverket innebär.
Tagna riksdagsbeslut ska följas och därför ska en ny, från Naturvårdsverket fristående, viltförvaltningsmyndighet inrättas.
Bo Gustafsson
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.