söndag 3 juli

Opinion

Publicerad 25 maj 2022 - 12:28

Debatt

Riksdagspolitikerna kan genom lagstiftning skapa rättvisa och jämlikhet för alla människor som vill jaga och fiska på statens marker i norr, skriver debattören. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Riksdagen kan skapa rättvisa i fjälljaktfrågan”

Riksdagen måste förstå, att stiftande av lagar som särbehandlar människor endast kommer att öka spänningar, motsättningar och missnöje. Alltså skapa polarisering och orättvisor. Våra lagstiftande politiker måste se till att människor behandlas jämlikt och rättvist.

Docenten i rättsvetenskap, Tobias Indén, sätter i sitt debattinlägg Högsta domstolen kan ha bundit ris åt samebyarnas rygg fingret på orsaken till den problematik som uppstått i kölvattnet av Girjasdomen.

Förutsatt att Högsta domstolen hade prövat att staten inte har den rätt att upplåta jakt och fiske som normalt tillkommer en markägare (vilket domstolen också kom fram till) så ska inte heller den bestämmelse i rennäringslagen som förbjuder samebyn att upplåta rätten till jakt och fiske tillämpas”, så hade hela denna uppseendeväckande särbehandling av människor och alla spänningar, osämjor och polarisering kunnat undvikas.

Nu borde det vara rätt uppenbart för varje klart tänkande individ, att denna dom är ett misslyckande rakt av, och den föranleder en ny linje i riksdagens lagstiftning i ärendet.

 

Den enda vägen

Tobias Indén skriver: 

”Högsta domstolen har genom uttalandet om hur rättigheter kan utsläckas gett lagstiftaren en klar signal om hur man kan lösa den aktuella frågan. Riksdagen kan nämligen anta en tydlig och definitiv lagstiftning som slår fast att rätten att upplåta jakt och fiske på statens mark i fjällvärlden ska vara förbehållen staten och ingen annan.”

Detta är precis vad vi vanliga Svenssons sett vara den enda rätta och rättvisa väg att gå, för att skapa förutsättningar för en jämlik och rättvis behandling av människors rättigheter och intressen i den demokrati och rättsstat som Sverige anser sig vara.

 

Patetisk utveckling

Att däremot slira i väg på en linje där man överlåter markägarens (i detta fall statens, det vill säga alla medborgares) rättigheter åt några småföretagares intressesfär är inte rimligt. 

Det är precis så patetiskt som ett gammalt uttryck man hörde redan som ung, där några bybor på en ort önskade få en specifik sjö ”fredad för alla obehöriga”.

 

Undvik polarisering

Vi har nu valår, och detta är en så viktig fråga för alla i vårt avlånga land, att den bör få mycket utrymme i debatten och presenteras så utförligt som möjligt för riksdagen. 

Bäst är om det görs av någon behörig organisation som till exempel Jägareförbundet eller motsvarande, representerande en bred folkopinion.

Riksdagen måste förstå, att stiftande av lagar som särbehandlar människor i samma land, kommuner, städer och byar endast kommer att öka spänningar, motsättningar och missnöje. Alltså skapa polarisering och orättvisor.

 

Mats Grankulla 

Kiruna 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget