tisdag 23 april

Opinion

Moderaterna står på jägarnas och sportskyttarnas sida i frågan om bly i ammunition, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Regeringen måste sätta ner foten om blyammunition i EU”

Ett totalförbud mot bly i ammunition skulle medföra allvarliga konsekvenser för Sveriges jägare och sportskyttar. Om ett sådant ändå skulle komma är det viktigt att regeringen agerar proaktivt för att underlätta för jägare och skyttar.

Blyammunition har länge varit standard inom jakt och skytte. I dag finns visserligen en del alternativ till blyammunition, var och en med olika nackdelar.

Ett stort problem är bland annat att alternativen inte kan användas i många äldre vapen. Ett totalförbud av blyammunition skulle alltså göra otaliga vapen oanvändbara och mer eller mindre värdelösa för flera jägare och sportskyttar. Detta vänder vi oss mot.

Underlätta för jägare

Det är betryggande att Sverige nu har en regering med en annan inställning än den förra. En regering som i stället för att hämma vill underlätta för svenska jägare och sportskyttar.

Därför välkomnar vi att regeringen säger nej till det nuvarande EU-förslaget om ett totalförbud mot bly i ammunition.

Agera proaktivt

Även om vi och regeringen säger nej till ett totalförbud, behöver vi vara beredda på att agera snabbt om något sådant ändå skulle komma. Därför är det viktigt att regeringen agerar proaktivt snarare än reaktivt, för att underlätta för Sveriges jägare och sportskyttar.

Detta görs bland annat genom att ge Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder som kan mildra konsekvenserna av eventuella förbud.

Det handlar också om att vi ska försöka nyttja eventuell flexibilitet i frågan, för att kunna ställa om på ett hållbart sätt.

Mot utvidgning

Vi anser även att det är viktigt för nuvarande regering att sätta ned foten i framtida EU-förhandlingar. Det borde ha gjorts av den förra S-ledda regeringen när man förhandlade om blyhagel i våtmarker.

Men vår linje har varit och är fortsatt, att vi ställer oss emot en utvidgning av detta förbud.

Moderaterna har en tydlig ståndpunkt i blyfrågan. Vi har förtroende för att regeringen och en majoritet i riksdagen verkar för att Sverige ska få ha kvar sina möjligheter att använda bly i ammunitionen.

Sveriges jägare, sportskyttar och samlare kan känna sig trygga med att Moderaterna står på deras sida.

 

Marléne Lund Kopparklint (M).

Marléne Lund Kopparklint 

Riksdagsledamot, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.