tisdag 19 mars

Opinion

Foto: Riksdagen och Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Regeringen måste följa riksdagens beslut”

Regeringen måste sluta försvåra för landets lagliga jägare och sportskyttar. Kraften måste läggas på att jaga den grova brottligheten och de olagliga vapnen.

Den 19 juni 2019, alltså för drygt ett år sedan, tog en stor majoritet av riksdagen beslut om att regeringen skulle genomföra följande tillkännagivanden:
Skärpa straffen för vapenbrott och vapensmuggling, en översyn av vapenlagstiftningen, avskaffa tillstånden på ljuddämpare, ta bort tidsbegränsade vapenlicenser, utöka vapengarderoben, underlätta för EU-vapenpassen.
Dessa förslag är till för att underlätta för landets jägare och sportskyttar och minska polisen administrativa arbete.

 

Ytterligare åtta tillkännagivanden

Den 3 juni i år utökades det med ytterligare åtta tillkännagivanden där en majoritet i riksdagen bland annat vill att licenshanteringen ska överföras till en ny Viltmyndighet.
Riksdagsmajoriteten vill även minska handläggningstider, att EU-direktivet inte går längre än vad som absolut krävs, ta bort synnerliga skäl och pröva möjligheten att kunna byta vapen direkt hos vapenhandlare.
Nu har regeringen alltså fått över 15 tillkännagivanden inom ett år, men tyvärr har inte regeringen genomfört något av dem.

 

Oacceptabel obstruktion

Att regeringen obstruerar en riksdagsmajoritet och fortsätter att försvåra för Sveriges drygt 600.000 vapenägare är långt ifrån acceptabelt.
I stället för att genomföra det riksdagen beslutat, har regeringen i stället lagt arbete på att försöka överimplementera vapendirektivet, och sedan försökt att reglera magasinen.
Båda dessa förslag har stoppats av en tydlig majoritet i riksdagen och regeringen har tvingats lägga dem i papperskorgen.
Det är märkligt att S-regeringen fortsätter att jaga landets lagliga vapenägare när de i stället borde ägna sin tid åt att jaga de olagliga vapnen och den grova brottsligheten. Varje vapenägare i Sverige kontrolleras dagligen. Tänk om regeringen hade haft samma kontroll på brottslingarna i Sverige?

 

Frigör polisresurser

Polisens resurser ska användas till att stoppa den grova brottsligheten och inte till att jobba med tillståndsprövningar för landets lagliga vapenägare.
I dag handlägger polisen årligen mellan 70.000 och 80.000 vapenlicensärenden, cirka 15.000 ljuddämparärenden och 3.000–4.000 tidsbegränsade licenser.
Genom en översyn av vapenlagstiftningen och en flytt av licensärendena till en ny Viltmyndighet för jakt och viltvårdsfrågor skulle det kunna frigöra resurser för polisen till en ökad brottsbekämpning.
Regeringen borde omgående:
1. Inrätta den nya Viltmyndigheten – det är cirka fem år sedan det beslutet togs i riksdagen.
2. Ta bort tillståndskravet på ljuddämpare.
3. Ta bort de tidsbegränsade licenserna.
4. Tillsätta en utredning för bred översyn av vapenlagstiftningen.

 

Lagarna kan stiftas av riksdagen

Om regeringen har svårt och skyller på tidsbrist för att få till denna utredningsgrupp, kan jag vara behjälplig med att ta fram både direktiv och förslag på personer som behöver ingå i utredningsgruppen.
Om regeringen fortsätter att nonchalera riksdagens beslut och en tydlig majoritet, kommer vi att börja jobba med att försöka stifta lagarna direkt i riksdagen – utan inblandning från regeringen.
Regeringens arbete med att försöka försvåra för landets lagliga jägare och sportskyttar måste avbrytas. Kraften måste läggas på att jaga den grova brottligheten och de olagliga vapnen.

 

Sten Bergheden (M)
Ansvarig för jakt-och vapenfrågor
Justitieutskottet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.