Med tanke på att EU:s vapendirektiv är klubbat och klart, så vore det hedervärt om justitieminister Morgan Johansson kunde redogöra för vilka svenska tjänstemän som deltog i förarbeten till EU:s vapendirektiv i Bryssel, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Redogör för fakta om vapen, ministern!”

Med tanke på att EU:s vapendirektiv är klubbat och klart, så vore det hedervärt om justitieminister Morgan Johansson kunde redogöra för vilka svenska tjänstemän som deltog i förarbeten till EU:s vapendirektiv i Bryssel.

Det är också önskvärt att Morgan Johansson, utöver vad han och Sven-Erik Bucht skriver i sin debattartikel på svenskjakt.se, redogör för vilka instruktioner regeringen gett tjänstemännen från justitiedepartementet och Polismyndigheten under arbetet med EU-direktivet, för att visa på transparens gentemot Sveriges jägare och sportskyttar.
På så sätt kan man visa att regeringen inte har medverkat till onödiga begränsningar för legalt vapenägande.

 

Medvetna vapenägare

Jägarkåren och sportskytterörelsen är väl medvetna om att EU:s vapendirektiv har många likheter med vapenutredningen SOU 2013:7 av Doris Högne Rydheim, och att Polismyndigheten har aktivistiskt arbetat i linje med denna utredning, trots att utredningen inte ledde till ny lagstiftning vid det tillfället.
Vi vet också att polisen överprövar Naturvårdsverket vad gäller lämpliga jaktvapen, som till exempel varianter av Tikka T3X. Och sportskyttar kan intyga att licenshandläggningar på över tre månader är vanligt, trots att jaktvapen kan gå på ett par månader.
Utöver det har polisen haft åsikter om sportskyttevapens tekniska utformning, trots att auktoriserade skytteförbund har fungerande reglementen som hantera den vapentekniska frågan.

 

Visa god vilja

Tjänstemän på Polismyndigheten har berättat inofficiellt att direktiv går ut via telefon eller muntligt, för att inte kunna diarieföras och spåras till NOA och/eller justitiedepartementet.
En gång för alla kan Morgan Johansson visa god vilja mot en väljarkår på cirka 600.000 människor genom att vara transparent i frågan kring regeringens direktiv till sina egna tjänstemän.
Kai Rämö
Försvarspolitisk talesperson
Medborgerlig Samling

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.