torsdag 22 februari

Opinion

Renskötade samer särbehandlas, enligt artikelförfattaren. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Rättigheter och skyldigheter är inte lika för alla”

Varför ska en liten grupp människor på grund av hobbyverksamhet (de flesta av renägarna har faktiskt vanliga arbeten för att kunna betala sina räkningar) få bestämmanderätt över en tredjedel av Sverige?

Dessa personer har redan vida större rättigheter än någon annan medborgare kommer att få, utan att det medför de skyldigheter som tillkommer övriga befolkningen. Vilka andra medborgare får statsbidrag för att kunna syssla med sin hobby?

 

Några synpunkter

De får avlysa stora delar av Sverige (rekreationsområden) med hänvisning till sin hobby.

De får fiska (näta), jaga och köra snöskoter, fyrhjuling och crossmotorcykel där ingen annan svensk får bryta en kvist utan att få dryga böter. De djupa hjulspår som nu finns i bland annat vissa nationalparker kommer aldrig att läka.

De har laglig rätt att medföra vapen (klass 1) på terrängfordon med hänvisning till sin hobby. Att jaga älg eller andra djur är med andra ord inget större besvär.

De har avsevärt större tilldelning på älg än andra jaktlag i norr, för renskötseln i sig kan man ju inte leva på. Nu är ju i och för sig länsstyrelsens tilldelning bara en siffra. Den verkliga avskjutningen kommer aldrig att finnas i statistiken. Den som ska vara en grund för kommande tilldelning.

Det räcker tydligen att samebyn annonserar att samebyn kommer att jaga älg under hela jakttiden på byns marker för att länsstyrelsens krav på samordning med många andra jaktlag i samma område ska anses vara uppfyllda.

I Västra Götaland hade tolv licensområden inte rapporterat avskjutning 2016, och därmed blev de av med sin tilldelning 2017. Här i Lappland får den sameby som inte rapporterar bara en tillsägelse och möjligtvis en mindre reducering. Är det rättvist?

De får stora belopp, finansierade med skattemedel, för att bibehålla en krympande rovdjursstam som man sedan dödar på olika sätt. Detta görs med fördel på våren då markerna är avlysta för alla andra medborgare med snöskoter.

Renen räknas som tamdjur, men får gå fritt över stora arealer, till exempel på allmänna vägar och privata marker. Får en lantbrukare ersättning om en förrymd ko orsakar en trafikolycka?

Renskötseln tillför inget till ekonomin i Sverige. Som livsmedelsproducent är den försumbar jämfört med de få svenska bönder som knappt får ihop sin ekonomi med kött-, mjölk- och spannmålsproduktion. Renskötseln bidrar med en samhällsekonomisk förlust på cirka 200 miljoner kronor, varav bilskador står för cirka 30 miljoner (DS 1998:8 S Johansson/N-G Lundgren ”Vad kostar en ren?”).

 

Är detta lika rättigheter och skyldigheter för alla?

 

En vanlig svensk medborgare

Kiruna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.