
Foto: Lars-Henrik Andersson
Jag jobbar som vapenhandläggare i Halland, främst med ansvaret för att hantera vapen som polisen omhändertar men även sådana som lämnas in av dödsbon och andra för skrotning.
Med detta följer mängder med ammunition. Tanken är att polisen främst ska ta emot och hantera ammunition från jägare. Övrig ammunition, främst militär sådan från hemvärnsmän, ska hanteras av försvaret.
Försvaret tar inte emot den ammunition som våra hemvärnsmän en gång fått ut. Detta har visat sig vid flera tillfällen när anhöriga lämnat in mycket stora mängder överbliven ammunition. I vissa fall över 100 kilo i enskilda ärenden.
Polisen tar emot ammunition
Vid den senaste sändningen av överbliven ammunition skickade jag från Halland cirka 1.100 kilo överbliven ammunition, vilket är summan av inlämnad ammunition under cirka ett år till polisstationerna i länet.
Ammunitionen skickas till ett företag i Mellansverige för miljöriktigt omhändertagande av bly, mässing, farligt avfall. Polisen betalar företaget en timkostnad för denna hantering.
Polisen tar normalt emot både ammunition och vapen på alla bemannade polisstationer. Så den lösning som efterlyses i debattartikeln finns redan, i varje fall i Halland.
Tusentals vapen
Parallellt med all denna ammunition lämnades även på årsbasis in tusentals vapen för skrotning, både sådana med licens och utan. Det handlar mestadels om jaktvapen och endast ett fåtal enhandsvapen och särskilt farliga vapen.
När vapen som lämnas in utan licens av dödsbon ställs några kontrollfrågor för att vapnen ska kunna hanteras i polisens system för till exempel avregistrering i vapenregistret.
Den som eventuellt då kan komma att misstänkas för något brott är redan avliden, så den delen faller. Polisen är bara glad om vapnen kommer in och kan tas om hand på ett säkert sätt.
Amnesti på gång
I början på nästa år, under tiden februari–april införs en så kallad vapenamnesti. Då ska alla kunna lämna in så kallade ”svarta vapen” och eventuell ammunition till i stort sett alla polisstationer i Sverige.
Vid tidigare amnestier har det lämnats in tonvis med ammunition och tusentals olika vapen.
Kjell Borgström
Polisinspektör, vapenhandläggare
Halmstad