fredag 19 april

Opinion

På många håll är stammarna av hjortdjur så stora att de ställer till med stora skador. Ett ökat jakttryck är nödvändigt, anser debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson.

Debatt: ”Märkliga argument mot jakt på hjortdjur”

Carl-Gustaf Thulin pläderar i debattartikeln Jaga hjortdjur efter brunsten för att jakttiderna för hjortdjur bör flyttas till efter brunsten. Han framför i artikeln några mycket märkliga argument.

Den omdiskuterade och synnerligen väl utredda frågan om jakttider lämnar jag därhän. Men i samma artikel framför Thulin några mycket märkliga påståenden.
Han skriver att ”Det talas om att hjortdjuren är ett hot mot biologisk mångfald och att de måste regleras, av oss människor eller stora rovdjur beroende på aktör. Detta är mycket olyckligt och dessutom felaktigt”.
Thulin skriver vidare att ”Ett orosmoln på den tämligen ljusa himlen är allt högre röster som ivrar för ett ökat jakttryck på våra hjortdjur”.

 

Förvaltning kräver jakt

En adaptiv förvaltning kräver självfallet att viltstammarna måste regleras genom jakt. På många håll är stammarna idag så stora att de inte bara ställer till med stora skador utan också utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.
I delar av till exempel Sörmland är skogarna utarmade på bete beroende på för stora stammar, främst av dovhjort.
Det medför att dovhjortarna söker ut mot jordbruksbygderna där de åsamkar stora skador. Samtidigt blir det allt mindre föda kvar i skogarna, till men för alla hjortdjur.
De som ”ivrar för ett ökat jakttryck” gör det oftast på mycket goda grunder och utgör verkligen inte något ”orosmoln”. Ett orosmoln är däremot Carl-Gustaf Thulin med sina helt obegripliga åsikter.
Sören Larsson
revisor i Svenska Jägareförbundet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.