fredag 23 februari

Opinion

Sannolikt kommer vinterns vargjakt innebära att vargstammen ökar ytterligare, befarar Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Debatt: ”Licenstilldelningen – ännu ett slag i ansiktet”

För första gången sedan 2018 tillåts licensjakt på varg i Dalarna. Licensjakten startar 2 januari 2022 och ska vara avslutad senast den 15 februari. Beslutet om licensjakt är självfallet välkommet, men totalt antal vargar på tok för få.

Ulf Berg.

I själva verket utgör den låga tilldelningen ytterligare ett slag i ansiktet på jägare och dalfolk med tamboskap i vargtäta områden. Årets jakt är unik såtillvida att endast gränsrevir omfattas, det vill säga vargrevir som sträcker sig över Gävleborgs, Dalarnas, Örebros, Västmanlands, Jämtlands och Västernorrlands länsgränser.

Men i stället för tillåtna 33 individer i hela det vidsträckta mellersta rovdjursförvaltningsområdet, borde tilldelningen omfatta minst 33 vargar enbart i Dalarna.

 

Förvanskats och urholkats

Steg för steg har riksdagspropositionen ”En hållbar rovdjurspolitik” från 2013 förvanskats och urholkats. Vargfrågan skulle avdramatiseras genom att föra besluten närmare de direkt berörda. I viltförvaltningsdelegationerna skulle man ta hänsyn till åsikter hos jägare och de som lever nära vargen.

Resultatet har dock blivit en stor besvikelse och skapat ytterligare frustration hos jägare som blir av med sina jakthundar, föräldrar som inte vågar släppa ut sina barn och inte minst ägare av tamboskap som drabbas av vargattacker.

Viltförvaltningsdelegationens beslut om att tillåta fyra föryngringar ändrades till åtta föryngringar av länsstyrelsen i Dalarna. Det skapar inte förtroende för förvaltningen av varg.

 

Problemet på högre ort

Huvudproblemet ligger dock på högre ort. Regeringens siffra på 300 vargar för gynnsam bevarandestatus strider mot riksdagens beslut. Enligt gällande riksdagsbeslut ligger gynnsam bevarandestatus för varg i intervallet 170–270 där även den lägre gränsen är väl tilltagen.

Med stor sannolikhet kommer nästa års ytterst begränsade licensjakt på varg leda till att vargstammen ökar ytterligare.

Samtidigt tilltar hos dem som lever nära vargen frustrationen och känslan av att ha blivit överkörd och inte lyssnad till. Det är en helt ohållbar situation!

 

Ulf Berg
Ordförande Jägareförbundet Dalarna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.