fredag 23 mars

Publicerad 28 augusti 2017 - 11:54

Debatt

Grundinställningen ska vara ett fritt rovdjursliv, med minimala ingrepp av människan, skriver debattören. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Låt vargen riva ren och får”

För mig är det enkelt, låt djuren leva så länge det går. Vi kan döda djur i många sammanhang, och vi gör det. Därför blir det svårt att dra gränsen, var går djurens rätt någonstans?

Jag hör skräcken, precis utanför köksfönstret. Det en sång, en sång av en koltrasthane som precis förlorar livet. Sjunger så vackert att det skär i hjärtat.

Jag tittar ut, ser blodet i koltrastens ögon, och inser att det är för sent. Jag kan inget göra för den stackars fågeln som sitter i klorna på en hök. Jag fotograferar eftersom jag ändå inget kan göra. Naturen har sin riktigt grymma gång.

Skakad av händelsen, funderar jag på detta länge. Långsamt vänder mitt perspektiv på rovdjur. Från att tycka att de är läskiga och otäcka, till deras rätt att existera, jaga, frodas och födas.

 

Dödar för en biff

Vi människor intar gärna rollen som djurvårdare. Vi dödar vilt för att minska bilolyckor, dödar djur för en god biff på fredagskvällen, dödar djur för att minska lidandet, av sanitetsskäl, eller för vårt höga nöjes skull.

Vi kan döda djur i många sammanhang, och vi gör det. Därför blir det svårt att veta var går djurens rätt någonstans. Var drar vi gränsen för grym misshandel, utnyttjande eller ignorans?

För mig är det enkelt, kanske barnsligt. Låt djur leva så långt det går. Låt rovfåglarna flyga över fågelmataren, låt vargen riva ren och får, låt björnen jaga cyklister (Yotubeklipp, det gick bra), låt huggormen sola på klippan, låt hajen jaga säl och gäddan ta andungar.

Grundinställningen ska vara ett fritt rovdjursliv. Ingrip bara när det blir farligt för människor, för husdjur, när det blir stora störningar i boskapsskötseln, då det är uppenbart störda rovdjur, när de har skadats.

 

Saknar rättigheter

Vi måste få hårdare lagar mot rent djurplågeri, och det går inte så länge vår inställning till djuren är sekundärt där djur är utan rättigheter och utan rätt till sitt eget liv.

Det finns en dubbelmoral i vårt samhälle där vi tar för oss på djurens bekostnad. Vi har hårdare koll på alkohol, än på slaktdjur.

Varför kan till exempel inte all slakt ske på beställning, väl planerad, istället för att en massa kött slängs. Onödigt många djur dödas bara för att vi vill ha allt färdigpaketerat i en kyldisk.

Grunden borde vara rätt till liv och respekt i jagandet.

 

Gudrun 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Debattredaktionen

debatt@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget