fredag 23 mars

Publicerad 25 augusti 2017 - 08:08

Debatt

Vargvännernas beteende på sociala medier kan liknas vid väckelsemöten skriver debattören. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Vargvänner en sektliknande rörelse”

Vi har alla en bild från väckelsemöten inom olika sekter på vår näthinna. En bild av en karismatisk, högljudd och manipulerande man som går omkring framför en hänförd liten skara människor han lyckats dupera. Beteendet går igen där vargvännerna samlas på Facebook.

Under predikantens vankande fram och tillbaka, ibland lite lågt samtalande, ibland utstötande sitt budskap med hög stämma, hörs publiken lite dovt mumlande medan de sitter nickande i bänkraderna. Någon reser sig upp då och då och utropar ”Halleluja”.

En bild som visar på ett extremt tillbedjande av en Gud eller ett fördömande av samhället som inte känns särskilt sunt för de flesta.

Det hela slutade inte bra för Charles Manson och hans medlemmar. Inte heller blev Jonestown det man inom sekten hade vilseletts att tro.

 

Virtuellt vankande

Just det här beteendet ser jag återkommande i många av vargvännernas Facebook-grupper i vargdebatten.

Ledaren kastar in en verbal fackla i den eldfängda lokalen, vankar virtuellt omkring och förväntar sig reaktioner som gynnar ledarens syften. Inte sällan utvecklas dessa till rent hat mot alla oliktänkande i ren Manson-anda.

Åhörarna är inte sena med att utdela det ena verbala hotet och önskan om ond bråd död efter det andra mot oliktänkande. Andra reser sig upp i bänkraderna och ropar högt i extas.

 

Högt skanderande

Ordet halleluja har i det här sammanhanget ersatts med ”Låt vargen leva” följt av ett varierande antal blodröda hjärtan.

Dessa utrop kan komma när som helst och under vilket ämne som helst. Det spelar ingen roll om den inkastade facklan handlar om rävar, björnar, Svenska Jägareförbundet, eller ICA. ”Låt vargen leva”, skanderas högt och ljudligt i den virtuella lokalen.

Bänkradernas massor ser upp till ledaren och placerar en piedestal under den varelse som i all historisk litteratur har sammanknippats med Lucifer och setts som dess hantlangare – vargen.

 

Människor förleds

På ren amatörnivå tycker jag psykologi är intressant. Hur lyckas man förleda människor på det sätt som görs och har gjorts under lång tid?

Hur kan man få människor att uttrycka ett så djupt och rent hat mot sina medmänniskor. för en djurart som inte ens är globalt hotad, att man säger sig vara beredd att döda oliktänkande samtidigt som man tycks tillbe djuret i fråga? Ett djur vars kapacitet man inte har en aning om, än mindre erfarenhet av.

Psykologen Håkan Järvö, expert inom påverkan och manipulation och tidigare mångårig medlem i scientologikyrkan, menar att manipulation sker gradvis och utan vederbörandes vetskap. Den duperade personen saknar ofta ett starkt socialt nätverk och blir därmed mer mottaglig för manipulation.

Den manipulerande delen av en sekt är ofta en narcissistisk psykopat med personlighetsstörningar som paranoia, enligt Håkan Järvö.

 

Tvivlar på egna tankar

Per Kornhall, filosofie doktor och gymnasielärare i biologi och tidigare aktiv medlem i Livets Ord skriver i sin bok Livets Ord – Kontroll och manipulation i Jesu namn följande:

”Ett av de första och viktigaste stegen vid tankekontroll är att få medlemmen att tvivla på källan till sina egna tankar. Kan man så ett frö av tvivel om ursprunget till olika tankar kan offret alieneras från sina egna funderingar och sin egen personlighet.”

Är det så de mest extrema vargvännerna gör för att lyckas vända medmänniskor, grannar och vänner mot varandra i vargfrågan?

Lyckas man få medlemmarna att tvivla på sina egna tankar och ursprunget till ovedersägliga fakta?  Använder man vargen och sociala medier för att hitta den sociala gemenskap man enligt Järvö saknar?

 

Trevligare med halleluja

Det är enligt min mening möjligt och faktiskt till och med troligt att det är så.

I rättvisans namn ska tilläggas att det även finns vargvänner som ser nyktert på problematiken med varg och de är också i viss mån beredda att ta till sig den fakta som levereras.

Tyvärr har jag inte kompetens nog att göra någon säker bedömning i frågan men när man läser ”Låt vargen leva” för hundrade gången inser jag att jag för egen del föredrar ”halleluja” utan att för den skull ta del av någon sektliknande gemenskap.

 

Jag tycker helt enkelt det låter trevligare.

Lars-Göran Kastell

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Debattredaktionen

debatt@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget