Debatt: ”Jämför illegal vargjakt med Finland, inte Yellowstone”
Vargarna i Yellowstone är lika våra, men lever i höga tätheter och jagas inte. Att ta lärdomar om illegal jakt därifrån vore som att studera gängkriminalitet på södra Gotland, skriver vargforskarna vid Grimsö i en replik.
Ännu en kritiker har gett sig på vår studie om illegalt orsakad dödlighet på varg. Den här gången är det Karl Erik R som i debattartikeln Blott Sverige svenska vargar har undrar varför våra resultat skiljer sig så mycket från de man får i Yellowstone Nationalpark i USA. I Yellowstone finns ingen illegal jakt (och ingen legal heller) utan där dör vargar huvudsakligen av naturliga orsaker.
Hur kan vi hävda något annat för Sveriges vargar?
Som våra vargar
Karl Erik har givetvis rätt i att vargarna i Yellowstone fungerar ungefär som våra. De ser likadana ut, de lever i monogama storfamiljer och hävdar revir precis som våra vargar. De får ungefär lika stora kullar som svenska vargar och har ett likartat livsförlopp, och jagar liknande bytesdjur på liknande sätt.
Därför kan vi lära mycket av vargforskningen där, liksom de kan lära mycket av vår.
Men vår uppsats som Karl Erik kritiserar handlar ganska lite om vargbiologi, utan mest om förvaltning och människors hantering av vargen. Och där skiljer sig Yellowstone och Sverige fundamentalt.
Yellowstone är en skyddad nationalpark med stark bevakning (och mer än tre miljoner besökare varje år som gör det svårt för tjuvskyttar att operera), och utan tamdjur och konkurrens med människan om viltet.
Jämför med Finland
Detta skydd har lett till att vargstammen vuxit till en täthet som är minst tre gånger högre än den vi har i Sverige. Det är hård konkurrens om utrymme och föda som ger en mycket hög naturlig dödlighet.
Att ta lärdomar om illegal jakt därifrån vore som att studera gängkriminalitet på södra Gotland.
Då är det nog bättre att jämföra oss med Finland. De har en vargsituation och vargförvaltning som är ganska lik vår, och en befolkning och kultur som också liknar oss.
Där har de en illegal jakt på varg som till och med är högre än den vi redovisar, vissa år uppemot 40 procent.
Olof Liberg, Håkan Sand
Grimsö Forskningsstation, Sveriges Lantbruksuniversitet
Litteratur: Suutarinen J, Kojola I. 2017 Poaching regulates the legally hunted wolf population in Finland. Biol. Conserv. 215, 11–18. (doi.org/https://doi.org/10.1016/j.biocon.2017. 08.031).
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.