tisdag 19 mars

Opinion

Foto: Lars-Henrik Andersson och Dennis Jacobsen / Mostphotos (Varg)

Debatt: ”Jägareförbundet ska inte ge bort initiativet i vargfrågan”

Allt fler lyssnar på Svenska Jägareförbundet i vargfrågan därför att våra argument är relevanta, rimliga och rättvisa. Naturligtvis ska förbundet inte ge bort initiativet till WWF som driver en idé om att vargen är akut hotad i Sverige, skriver ordförandena för fem länsförbund.

När vi äntligen börjar nå en viss framgång i vargfrågan kräver Världsnaturfonden, WWF, i ett brev till regeringen ett omtag i rovdjurspolitiken, främst vargpolitiken.
WWF skriver att läget är akut för vargen och vill därför skrota nuvarande rovdjursförvaltning. WWF kallar till ett brett samarbete och uppmanar berörda organisationer att ställa sig bakom deras krav, och ge politikerna en signal om att utveckla en ny viltförvaltningsmodell.

 

Ett vackert paket

Som vanligt kommer budskapet från en organisation som WWF i ett vackert paket. Det är lätt att förblindas och tro att det är en hand som sträcks ut, när det i själva verket i bästa fall är en knytnäve.
Vi vill naturligtvis också få stopp på konflikterna som omgärdar vargpolitiken och att det politikerna bestämmer ska verkställas, men inte till vilket pris som helst.

 

En förolämpning

Att bjuda in jägarorganisationerna till ett samarbete med ansatsen att vargen är akut hotad i ett läge när det är varg i var och varannan buske är en förolämpning.
Att delta i ett framtida tänkt arbete om en ny ”modern” förvaltningsmodell dirigerad av WWF anser vi vara fullständigt omöjligt, så länge WWF inte ställer sig bakom våra krav om så få vargar som möjligt, maximalt 150 stycken.

 

Djupt rotad rätt

WWF vill ha fler vargar och Svenska Jägareförbundet vill ha så få som möjligt.
Att vi skulle acceptera fler vargar om ersättningen för skador som vargen orsakar skulle öka och lagen skärpas är befängt.
Att reducera rätten att förvalta såväl djur som natur till en prisförhandling från de välbesuttna, går emot något som är djupt rotat hos individerna i de organisationer som verkar på landsbygden.
Vi har grundlagsskyddade rättigheter och vi kommer fortsätta försvara vår rätt att bruka naturresurserna.

 

Ett riktigt beslut

Jägareförbundet lämnade för fem år sedan WWF:s förtroenderåd. Ett beslut som fattades av en lyhörd styrelse efter en intern debatt bland medlemmarna, vilken grundade sig i WWF:s katastrofala överklagande av vargjakten.
När vi nu ser i backspegeln var Jägareförbundets beslut helt rätt. Som en principfast och stor folkrörelse har vi enträget jobbat på och blivit allt tydligare i rovdjursfrågorna.
Resultatet är bra gehör för färre vargar hos såväl politiker, jägare som allmänhet vilket även visat sig i ökat medlemsantal, även i de värst vargtäta länen.

 

Ett led på vägen är:

• att vi redan nu har riksdagsmajoritet för licensjakt på varg kommande jaktår.
• att Naturvårdsverket givit länsstyrelserna möjlighet att fatta beslut med lokal förankring om licensjakt på varg.
• att när vår ordförande under ett seminarium i riksdagen talar om en halverad vargstam, är det endast en mindre rovdjursförening och ett mindre riksdagsparti som opponerar sig.
• att riksdagen, så när som på Centerpartiets velande, har majoritet för att minska vargstammen till 170 individer.
Utifrån dessa ställningstagande är det fullt förståeligt att de som vill ha fler vargar får panik.

 

Ger inte bort initiativet

Svenska Jägareförbundet leder i dag debatten och vi får gehör från politiker, allmänhet, jägare, myndigheter och många fler grupper. Anledningen till detta är att våra ståndpunkter om varg är relevanta, rimliga och rättvisa.
Vi är nu på väg mot en landsbygd där människors livsvillkor och möjlighet att bevara den livsstil man valt faktisk kan vara möjlig.
Vi vill i ett första skede komma ner till maximalt 150 vargindivider. I dagsläget har vi 365 konstaterade individer, plus ett mörkertal, plus deras valpar.
Naturligtvis ska inte Svenska Jägareförbundet under några omständigheter ge bort initiativet till någon som driver en idé om att vargen är akut hotad i Sverige under dessa premisser.

 

Anders Olsson
Ordförande Jägareförbundet Värmland

Ulf Berg
Ordförande Jägareförbundet Dalarna

Sofie Larsson
Ordförande Jägareförbundet Västmanland

Johan Lundberg
Ordförande Jägareförbundet Gävleborg

Göran Eriksson
Ordförande Jägareförbundet Örebro län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.