torsdag 4 juni

Opinion

Publicerad 10 maj 2018 - 06:14

Debatt

Vargarna i Yellowstone är enligt skribenten ett bra exempel på hur rovdjur kan återinföras och reglera klövviltsstammar. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Inget medfött behov att jaga fullt friska individer”

Björn Isakssons debattartikel ”Vad vill veganerna?” är full av viktiga frågor. Jag ska försöka svara på några av dem. Jag hoppas du kan finna svar på resten också, skriver djurrättsaktivisten och veganen Johan Löfgren i en replik.

Fler och fler väljer helt riktigt att äta växtbaserat. I takt med att konsumtionen ökar så ökar också genomslaget i media. Ju större en grupp är, desto mer hörs den.

 

Att det finns veganer som klassificeras som militanta och kriminella i dina ögon är i sig inget nytt sett till historien. Ickevåldsaktioner och civil olydnad har genomförts tidigare, det är bara målen med aktionerna som ändrats. Hot och våld mot individer är däremot förkastligt, precis som det är mot djur, så också mot människor.

Jag lade ner köttkonsumtion strax innan jag fyllde 40 år, därefter försvann övriga animalier snabbt. Precis som du gillade jag att fiska, men hur upplevde egentligen fiskarna detta? Delade de min glädje trots den smärta och stress de upplevde? Att fiskar känner stress och smärta precis som däggdjur är bevisat.

 

Naturen kan sköta sig själv

Med hjälp av icke dödliga medel kan man sköta den populationskontroll vilken vilar som bevekelsegrund för jakt. Ytterligare ett alternativ är att återinföra stammar av rovdjur och ge naturen en chans att sköta sig precis som den gjorde innan vi klampade in på arenan.

Detta gjordes exempelvis i Yellowstone och dom har fortfarande besökare. Det handlar givetvis inte om att i en vegansk värld så kommer djuren ta över tillvaron och människan sättas i reservat, snarare gäller att vi respekterar djurens rätt att leva sina liv för sin egen skull.

Däremot innebär inte en vegansk värld att de djur som man finner på gårdar dör ut. De finns redan i vilt tillstånd i dag runt om i världen. Att förvilda djur och återinföra betesdjur som visenter är sätt att lösa problematiken med öppna landskap och säkra den biologiska mångfalden.

Växtbaserad gödsel är fullt möjlig också, kolla gärna in vegan organic network.

 

Fel att döda

Som du också själv skriver så är landet inte självförsörjande i dag och således är det inte rimligt att kräva det av ett veganskt samhälle. Vi kan dock odla avsevärt mer proteinrika grödor, vilket ger minskad import.

Hur många konsekvensanalyser gjordes innan utvecklingen ledde oss dit vi är i dag? Varje år dödas ofantliga mängder kännande varelser, vi står inför enorma miljöproblem och massutdöenden vars bakgrund är den tillvaro vi för i dag. För att inte tala om den skeva resursfördelningen människor emellan.

Det finns däremot böcker skrivna på ämnet om konsekvenser av en vegansk värld.

Att döda en kännande varelse så länge som det inte handlar om att stoppa lidande, jämför eftersök, är en grym handling. Människan kan till skillnad från rovdjur definiera grymhet och har således en moralisk skyldighet att undvika grymma handlingar.

Vi har inget medfött behov av att jaga fullt friska individer, utan kan finna alternativa vägar och metoder. Därför är den överhängande delen av jakten som utförs i dag just grym och fundamentalt fel.

 

Johan Löfgren

Djurrättsaktivist och vegan

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget