torsdag 18 april

Opinion

25 procent bockandel i avskjutning är målet, inte 55 procent eller högre, skriver debattören. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Inga konkreta svar om vårjakt på råbock”

I Danmark har man jagat råbock om våren under en längre tid, med en katastrofalt dålig bockkvalitet som resultat. Är det så vi vill ha det, frågar Magnus Johansson när debatten om Jägareförbundets förslag nu rullar vidare.

När Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson replikerar på min debattartikel om vårjakt på råbock, har han tyvärr inga konkreta svar som förklarar varför man går emot medlemmarnas uppfattning. Nio mot och sju för är alltid en majoritet som jag ser det, och ett majoritetsbeslut går alltid att försvara i en demokratisk organisation.

 

Styrelsens ansvar

Efter ett långt föreningsliv vet jag mycket väl hur processen ser ut i medlemsorganisationer. Jag vet också att det är ute i kretsarna Jägareförbundets verksamhet bedrivs, alltså medlemmarna som bildar Jägareförbundet.

Därför är det av största vikt att förbundsstyrelsen följer medlemmarnas viljeinriktning. Fungerar inte det måste man undra om avståndet blivit för stort mellan gräsrötter och ledning.

Jag hoppas bara att ledningen inte känner sig större än den organisation den företräder, för då är det riktigt illa. Det kommer dock att märkas, för i en sådan organisation blir det så att ”överheten kommer att tala undersåtarna till rätta” hur galet det än är.

 

För och emot

I min värld är det enbart höga cesiumhalter som motiverar vårjakt. I övrigt får utökad bockjakt bara negativa konsekvenser. Avskjutningen ligger snett redan i dag och en utökning skulle göra saken än värre.

I vårt grannland Danmark har man jagat vårbock under längre tid, med en katastrofalt dålig bockkvalitet som resultat. 90 procent av bockarna som skjuts är ettåringar. Vill vi ha det så?

Att komma med ett förslag som medvetet försämrar möjligheten till bra förvaltning är alarmerande. Mer bock skjuts med vårjakt, det vet vi. 25 procent bockandel i avskjutning är målet, inte 55 procent eller högre.

När det gäller klimatförändringarnas vinnare är det fel att nämna rådjuret. Här ser jag lodjuret med snabb utbredning i södra Sverige som vinnare.

Vad det innebär för rådjursstammen vet ju alla som drabbats av lodjurets etablering. Lodjuren kommer inte att minska utan öka i antal.

 

Lång väg

Den dag vi klarar av att förvalta rådjursstammen som forskningen anser är optimalt, med avskjutning 25 procent bock, 25 procent vuxet hondjur och 50 procent kid, då finns det underlag för en diskussion om förändringar av rådjurets jakttider.

Vi har dock en lång väg att gå!

 

Magnus Johansson

Mörbylånga

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.