torsdag 18 april

Opinion

Debattören tycker att det är viktigt att rätt personer håller i de jakter som Svenska Jägareförbundet anordnar och som nyblivna jägare betalar för. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Givande och frustrerande vid Jägareförbundets jakter”

Jag är nybliven jägare och har den senaste tiden varit med vid ett par nybörjarjakter i Jägareförbundets regi i min region. Det har varit spännande och lärorikt, men också frustrerande och irriterande.

Den ena gruppen som anordnar jakter för oss nybörjare, skötte det hela exemplariskt medan den andra gruppen förvisso var trevliga och hade fina marker, men i övrigt var det ingen större behållning. I alla fall inte för mig som vill veta mer, se mer, testa mer. 

 

Välkomnande ledning

Lyckligtvis fick jag en kanonupplevelse som förstajakt. Förutom att få tillfälle att lägga ned mitt första vilt, fick jag lära mig flå och senare även stycka. 

Informationen före, under och efter jakten var klockren och hela gruppen var väldigt välkomnande och omhändertagande. Till och med mina barn hade känt sig trygga i det sällskapet.

 

Dålig kommunikation

Min andra jakt däremot var egentligen raka motsatsen. På förhand en mycket spännande jaktform, där det dock var svårt att få tydlig information om vad som väntade, starttider med mera. Detta var något jag ändå hade överseende med, på grund av förväntningarna på själva jakten. 

Utan att gå in på för mycket detaljer var det en dag som kantades av informationsbrist, dålig kommunikation och uteblivna ”pedagogiska inslag”, som utlovats i informationen.

Dessutom undrar jag hur man som arrangör tänker när gruppen består av främst funktionärer och endast några få nybörjare som deltagare, men ändå kan ingen riktigt ta sig an nybörjarna? 

 

Inga diskussioner

Kommunikationen var i stort sett obefintlig, då det inte gick att nå ledare och funktionärer mer än emellanåt, på grund av den kuperade terrängen (samt min utrustning som kanske inte är av högsta klass). Man kan ju förutsätta att jaktledaren förvissar sig om att alla nåtts av eventuell information om framför allt startad och avslutad jakt, men även lunchavbrott och samling. 

Ingen försökte heller inkludera oss nya i diskussioner. Ingen genomgång av vad som skett under jakten. Ett tillfälle med djur som gått i gryt uppstod utan vår kännedom och det hade kunnat vara ett perfekt lärotillfälle att kalla dit oss men det avstod man. 

De djur man skjutit lades fram för allmän beskådan men ingen lärdom att dra där heller. 

 

Blev irriterad

Att jakten inte går som man önskar kan ingen göra något åt, jag vet det så väl efter många års fiske. Jag är inte heller en känslig person så jag tog allt detta med ro under dagen och tänkte att det säkert blir något att lära sig av det till slut.

Men besvikelsen lade sig som ett tungt, vått täcke över mig när vi avslutade och åkte hem. Det kändes som totalt bortkastad tid trots att en dag i skogen normalt aldrig är fel. 

Jag tänkte bara på allt som kunnat göras bättre och blev mer och mer irriterad resten av kvällen. 

 

Förväntad jaktglädje

Jag överlever förstås detta, har massor med jakter inbokade genom den första gruppen och ser mycket fram emot dem. Dessutom har jag skaffat ett arrende så jag kan komma ut lite när som helst framöver. 

Men stackars andra nya jägare som förväntar sig lärdomar och jaktglädje när de bokar sina jakter hos de jag nu beskrivit.

 

Nybörjare 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.