tisdag 16 april

Opinion

”En sänkning av GYBS ger möjligheter till sänkning av vargstammen.” Foto: Mostphotos

Debatt: ”Förbundsledningen förstår inte problemet”

Det är förvånande att högsta ledningen i Svenska Jägareförbundet är så dåligt påläst efter alla år. Riksdagens beslut innebär inte att vargstammen ska vara mellan 170 och 270 djur.

Jag har läst det öppna brev som flera länsordförande och Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson har skickat till ett antal landshövdingar. Jag har också läst Pär Bills svar, följt av debattsvar från Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och ordföranden i Gävleborgs länsförening, Johan Lundberg.

Riksdagen har (tyvärr) inte bestämt att vargstammen ska ligga inom ett intervall på 170–270 djur. Däremot har man bestämt ett intervall för gynnsam bevarandestatus, GYBS, på 170–270. GYBS ska läsas som lägsta antal vargar, inget annat!

 

Under regeringen

En landshövdings uppgift är inte att följa olika beslut i Sveriges riksdag. Landshövdingen lyder under regeringen och ska följa de instruktioner han eller hon får av regeringen eller den som regeringen delegerar ansvaret till.

Det vore kanske bättre om Svenska Jägareförbundet skrev till regeringen, till statsministern eller landsbygdsministern med krav att GYBS sänks till 170 djur, ett antal som ligger inom beslutet från 2013.

 

En möjlighet

Det är regeringen som äger frågan och kan agera, inte enskilda landshövdingar. De styrs av myndighetsbeslut som delegerats från regeringen.

En sänkning av GYBS ger möjligheter till sänkning av vargstammen!

Man borde kunna förvänta sig att den högsta ledningen åtminstone har förstått grunderna i problemet som de påstår sig vilja lösa.

 

Trött medlem

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.