lördag 22 juni

Opinion

Enligt insändarskribenten är EU:s förslag inte bra för jägare, inte för sportskyttar, inte för viltet, inte för skogsägare och skogsindustri och inte för naturen. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Förbud mot bly i ammunition en katastrof”

EU:s förslag om ett totalt förbud mot bly i ammunition måste stoppas. Det blir en katastrof, inte minst för att många jägare har vapen som inte kan användas att skjuta stålhagel i.

Själv har jag en Beretta 686 special som är värd 18.000 kronor, som bara är att skrota när ett totalt förbud mot blyhagel införs. Ett annat av mina vapen, en Winchester Super Garde, går heller inte att använda utan blyammunition.

Vi som jagar i skärgården med nästan bara klippor och berg i terrängen utsätts för stora risker med alla rikoschetter som blir av stålhagel.

 

Djur blir lidande

Jag tror heller inte att markägare och senare sågverksindustrin är särskilt intresserade av att få timmer med stålhagel i.

EU har inte funderat över djurskyddet. Med sämre anslagsenergi än i bly ökar risken för skadskjutning med alternativhagel, och ett ökat lidande för viltet som följd.

 

Dåligt för alla

Jag funderar också på vad som händer med våra klenare kalibrar, som .22. Ska vi tvingas att skrota sådana vapen också för att det inte finns ammunition till dem? Det börjar bli dyrt nu.

Sammantaget: EU:s förslag är inte bra för jägare, inte för sportskyttar, inte för viltet, inte för skogsägare och skogsindustri och inte för naturen.

Dags att göra om och göra rätt.

 

Tommy Berntsson

Asperö

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.