söndag 26 maj

Opinion

Skedhults säteri som ligger utanför Eksjö är en gård med anor. Den sägs till och med ha tjänstgjort som drottning Kristinas jaktslott. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Drottning Kristinas jaktslott duger inte åt Jägareförbundet”

Pang sa det, så var en 49-årig historia över för Skedhult och Svenska Jägareförbundet, när nu förbundet beslutat att överge gården som varit centrum för länets jägare i så många år. Länsföreningen funderar över hur man nu ska göra, då de står för hyresavtalet med Eksjö kommun.

Svenska Jägareförbundet har alltså funnits på den för verksamheten fina gården Skedhult i nästan 50 år. Där har man verkat tätt tillsammans med Jägareförbundet Jönköpings län.

Det är häpnadsväckande att förbundet överger Skedhult utan att förankra flytten i länsförening och kretsar. Skulle Jägareförbundet flytta sitt kontor i något annat län, låt oss säga Skåne, utan att först komma överens med länsförening och kretsar? Svaret på frågan är given, det skulle man aldrig våga!

 

Stora funderingar

Som jag har förstått det, ska stationeringsort för länets jaktvårdskonsulent bli Hulukvarn utanför Jönköping. Där finns norra Europas största inomhusarena för jakt och skytte, som det står i reklamen hos Jaktia.

Jag har ingen synpunkt på vad företaget på platsen har för strategi med sina öppna armar för Svenska Jägareförbundet. Däremot har jag mycket stora funderingar på vad det är för agendor som styr inom förbundet.

 

Föreningen ska styra

Det är tydligen tillförordnade generalsekreterare och chefen för Region syd som enväldigt bestämt var ändrad stationeringsort ska ligga, efter önskemål från länets personal. Det ska enligt utsago vara en arbetsmiljöfråga. För dålig IT och möss i väggarna, har angetts som argument för att Skedhult inte längre duger. Tomma argument, med andra ord.

I föreningar med personal finns det ofta en utmaning i att hålla föreningen föreningsstyrd och inte personalstyrd. Personal är samtidigt föreningars viktiga tillgång och därmed är föreningens stadgar, rutiner, med mera, mycket viktiga för att tydlighet ska råda åt alla håll.

 

Ett strategibeslut

En flytt av en stationeringsort är för mig ett solklart strategibeslut som ska tas av föreningens styrelse. Konsekvensanalyser, med mera, är nödvändiga för att säkerställa ett klokt ställningstagande (där personal ska vara delaktig).

Till exempel, en konsekvens som behöver diskuteras är hur andra jaktkedjor i Sverige kommer att tycka och agera på grund av denna flytt. Det osar dessutom extremt mycket svågerpolitik av detta beslut.

Således är min uppmaning gör om och gör rätt.

Att Svenska fotbollförbundet skulle fatta beslut om att flytta sitt kontor till Adidas är knappast troligt.

 

Besviken anonym medlem

 

Fotnot: Skedhults säteri som ligger vid Norra Vixen utanför Eksjö är en gård med anor. Den sägs till och med ha tjänstgjort som drottning Kristinas jaktslott.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.