torsdag 28 mars

Opinion

Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Debatt: ”Det smärtar att läsa om allt varghat”

Det smärtar mig att i varje nummer av min medlemstidning Svensk Jakt och Svenskjakt.se få läsa om varghat och hur vargstammen borde decimeras och kanske utrotas i Sverige.

Man tar sig för pannan när man läser en del åsikter, som att vargen inte hör hemma i den svenska faunan och att vargens närvaro innebär risk för förtida död (inte för att man träffar på den utan tydligen bara för att den finns).

Det verkar vara så att en del anser att det enda djur som har jakträtt är människan.

 

Vargtäta områden

Det fanns en utmärkt artikel om vargtillgången i Europa, i gångna söndagens DN som Svensk Jakt borde publicera. Spanien, till exempel, ligger långt ned på listan med 3.000 vargar. Sverige ligger nära botten med drygt 300 vargar. I många länder finns betydligt fler.

I DN intervjuas jägare i verkligt vargtäta områden och hör här deras åsikter. De får ingen ersättning för vargrivna får och förväntar sig heller ingen eftersom det ingår i det eviga kretsloppet, och de räknar med att få hundar vargrivna och säger i artikeln, ibland kommer hunden hem, ibland inte.

 

Känner vördnad

Varghat i dessa länder? Inte alls. Hör här: ”Jag känner vördnad för den intelligenta vargen. Vi är båda jägare och han är en bättre jägare än jag.”

När får vi läsa sådant i Svensk Jakt?

Jag är jägare men också naturvän och vägrar tro att majoriteten av svenska jägare hatar varg. Vi borde känna vördnad för de fyra stora rovdjuren som har lika stor rätt – snarare större – att finnas i den svenska naturen som vi har.

 

Malte Brännström
Luleå

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.