måndag 26 februari

Opinion

Debatt: Att jaga vildsvin är inte gratis

”Ni måste skjuta mer vildsvin. Det är för många nu.” Det får man som jägare ofta höra från markägare, arrendatorer och allmänhet. Det är som om jägarna ska ta det fulla ansvaret för vildsvinens framfart och för skadorna de orsakar på jordbruksmark och i villaträdgårdar.

Men nu råkar det vara så här: Jag har inte beställt några vildsvin, men ett riksdagsbeslut 1987 banade väg för den vildsvinsexplosion vi upplever idag.

Men visst. På min jaktmark, som jag arrenderar för 80 kronor per hektar eller runt 30.000 kronor per år, skjuter jag då och då något vildsvin.

Enklast sker det vid åtel nattetid. Men det förutsätter, i alla fall vintertid, att man har en någorlunda isolerad koja att sitta och vaka i.

Att bygga en sådan kostar mig cirka 5.000 kronor i material. Sedan behöver jag en tunna med foderspridare och en anordning att hänga upp den i. Kan köpas färdigt, eller byggas själv. Kostnad 1.500–2.000 kronor.

Någon form av belysning, och ett någorlunda fräscht bilbatteri att driva det med krävs också. Pris runt 1.500 kronor.

En så kallad viltkamera är också i stort sett nödvändig, för att kartlägga vilka tider grisarna är framme och äter. För ett par tusenlappar får man en sådan.

 
Inte gratis
Då är vi uppe i en kostnad av minst 10.000 kronor bara för att etablera en åtelplats. Sedan ska denna underhållas. Man bör stryka tjära på något träd eller stolpe för att locka grisarna.

Har ni köpt en liter tjära någon gång? Inte gratis, kan sägas. Majs tycker vildsvinen om. Detta köper jag själv, jag har fortfarande inte hört någon lantbrukare erbjuda gratis majs eller spannmål för åtelbruk.

Kanske behöver jag komplettera mitt vapen med ett bättre kikarsikte för jakt i dåligt ljus. I så fall är priset 5.000–20.000 kronor.

Jag behöver lite utrustning för eftersök i mörker, en bra pannlampa och en så kallad eftersökslampa att fästa på vapnet. En tusenlapp eller två så har jag någorlunda användbara grejer.

Vill jag dessutom hålla mig med egen eftersökshund så är priset för en valp från 10 000 kronor och uppåt. Sedan tillkommer förstås försäkring, foder och övrig kringutrustning.

Offrar nattsömnen
Vidare kostar det mig nattsömn. Jag har ett heltidsjobb att sköta, men offrar ändå några timmar då och då i vakkojan. Timmar som jag inte får igen. Jag kanske sitter till midnatt.

Om jag skulle skjuta en gris, så får jag vara beredd på ytterligare kanske två–tre timmars jobb innan jag kommer i säng. Förutsatt att jag slipper eftersök. Men ett vildsvin blir sällan på platsen, även om jag skjuter ett bra skott.

Om jakten lyckas, och jag kanske somnar halv fyra på morgonen, så kanske jag kan ta ett par timmars tjänstledigt från jobbet på förmiddagen. Förlorad arbetsinkomst, som jag får stå för själv.

Men sedan, när jag styckat vildsvinet, efter att jag fått svar på trikinanalysen, som kostat mig ytterligare 200 kronor, kan jag lägga ett antal kilo prima viltkött i frysen! ”Alldeles gratis…”

Jaktarrendatorn

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget