måndag 4 december

Opinion

Björnjakten har överklagats vilket är en demokratisk rättighet, skriver debattören. Foto- Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Att få överklaga är en del av demokratin”

Vad Bengt Stor från Rättviks jaktvårdskrets verkar missa i debattartikeln ”Sätt stopp för ständiga överklaganden av rovdjursjakt” är att vi lever i ett demokratiskt samhälle.

Svenska Rovdjursföreningen kommer att överklaga så länge som Sverige fortsätter att bryta mot EU:s art- och habitatdirektiv, och driva en förvaltning av rovdjuren som inte tar hänsyn till naturen och samhället som en helhet.
Europa börjar nu gå mot en mer naturvänlig inriktning och ser då också fördelarna med talrika rovdjursstammar, rovdjur som har en viktig roll i naturen och kan ha positiva ekonomiska effekter för samhället om de blir rätt utnyttjade.
Till exempel så inbringar björnskådning i Finland lika mycket direkta intäkter som hela rennäringen omsätter i Sverige och en talrikare lodjursstam skulle avsevärt kunna minska antalet trafikolyckor och betesskador.

”Sätt stopp för ständiga överklaganden av rovdjursjakt”

Monopol för organisation

Magnus Orrebrant. Foto: Svenska rovdjursföreningen

Jag saknar en öppen dialog där man lägger alla korten på bordet och ser på naturen och samhället som en helhet. I dag argumenteras det för sitt eget intresse, som optimering av jaktbart vilt, vilket driver många beslut gällande förvaltningen av rovdjuren.
Hur kan Bengt Stor annars förklara att man i delar av södra Sverige skjuter av lodjuren, inte har några skador på tamboskap men stora problem med betesskador och trafikolyckor? Att man i Värmland skjuter 3 av 11 björnar?
Allt annat än ansvarsfull förvaltning och så blir det när en organisation nästan har fått en monopolsituation gällande förvaltningen i Sverige.
Vi som har jobbat i näringslivet vet att monopolsituationer inte är det optimala för en sund utveckling av någon verksamhet. En monopolsituation som nu existerat i Sverige sedan 1938 gällande viltförvaltningen.

 

Jobbar ideellt

Jag vet inte varför Bengt Stor tror att Svenska Rovdjursföreningens chefer har höga löner och drivs av hat mot jägare och landsbygdsbefolkningen. Fakta är att alla i ledande roller i vår förening jobbar helt ideellt och att många av våra medlemmar bor på landet och även är jägare.
Det som för oss samman är en tro på en natur i samspel där rovdjuren har en viktig roll och en oro över det rovdjurshat som vissa grupper sprider i Sverige.
Bengt Stor liksom en del politiker försöker få folk att tro att om vi bara håller rovdjuren på miniminivåer kommer landsbygden att blomstra. Sanningen är snarare att dessa politiker försöker skylla på rovdjuren i brist på en egen trovärdig politik för landsbygden.

 

Fokusera rätt

Man skulle önska att Bengt Stor och dessa politiker i stället fokuserade på sakfrågan. Hur får vi landsbygden att blomstra, i stället för att ägna tid och kraft till att diskutera om vi skall ha 0, 100 eller 300 vargar i Sverige.
Kan Tyskland ha mer än 1.500 vargar och en blomstrande landsbygd så bör Sverige också kunna klara det, med rätt politik.

 

Magnus Orrebrant
Ordförande Svenska Rovdjursföreningen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.