onsdag 29 maj

Opinion

Hur ska polisen, som inte hinner ta fatt alla smågangsters, ha tid att åka land och rike runt för att besiktiga skjutbanor, undrar skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Aldrig problem med säkerhet på skjutbanor”

Jag har varit med vid besiktning av älgskyttebana vid många tillfällen. Långt innan det blev okunniga poliser som gjorde arbetet. Det blev aldrig någon allvarlig anmärkning.

På den tiden kom en mycket noggrann man från Statens Skytteombud, SSO, och vi var några som traskade runt i hela skjutbaneområdet. Då klubben hade tillgång till den regelsamling som gällde och banan var anpassad efter den, var detta inget stort problem.

 

”Flytta befogenheten att besiktiga skjutbanor från Polisen”

Vill vara säker

Så vitt jag kommer ihåg var det aldrig någon allvarlig anmärkning. Att det skulle förekomma en stor samling anmärkningar fördelade över hela Sverige, helt plötsligt, verkar fullständigt osannolikt.

Det ligger väl i sakens natur att alla som driver en skjutbana vill att denna ska vara så säker som reglerna föreskriver.

 

Inga brister

Jag har skjutit på en mängd olika jaktskyttebanor under de senaste 60 åren, utan att någonsin oroat mig för, eller sett några brister i säkerheten.

Om nu Polismyndigheten inte hinner med att ta fast alla smågangsters som skjuter varandra i en väldigt hög takt, verkar det mycket underligt att denna hårt ansträngda poliskår förväntas åka land och rike runt för att besiktiga skjutbanor.

När polisen som säger sig inte ha tid att fullfölja uppdraget man åtagit sig, blir följden att banor stängs. Kan detta möjligen kallas myndighetsmissbruk?

Tänk tanken att det skulle bli lagkrav på att alla älgjägare ska skjuta godkänt varje jaktår innan man får jaga älg, samtidigt som polisen stänger våra träningsanläggningar på löpande band. Vilken jävla kris!

 

Leblom

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.