söndag 14 april

Opinion

Debatt: ”Dags att gå ihop och stå enade”

Det är dags att komma överens. Inte bara över jaktmarksgränserna, utan också för de två jägarorganisationerna, anser debattören. Foto: Jan Henricson

Som de allra flesta redan vet så är snart landsbygden, dess gröna näringar, hobbys, rekreation och kultur ett minne blott. Nu är det dags för våra två jägarorganisationer att gräva ner stridsyxan och stå enade.

Som en mardröm i värsta Steven King manér, uppvaknade våt av svett och frustrerande nog så är det inte science fiction, utan ett sant uppvaknande. Åsa Romson som miljöminister och ett Landsbygdsdepartement som inte längre finns.
Vårt älskade kulturarv, vårt sätt att leva i landsbygden kommer att synas i sömmarna. Jag är inte bara rädd för en obefintlig rovdjurspolitik, för det har vi redan. Däremot så kommer kanske hela rovdjursförvaltningsplanen att rivas upp, och det kommer garanterat inte göra saken bättre.

Vi behöver stå enade
Nej, jag ser hela paketet. Ifrågasättande av jakt med hagelvapen. Ifrågasättande av jakt med drivande och ställande hundar och så vidare. Ja, helt enkelt ett ifrågasättande om varför vi överhuvudtaget jagar.
Vi jägare har det tufft. Men vår största fiende, större än Romson, är vi själva. Vi skulle behöva göra precis som miljöorganisationerna och stå enade.
Trots mängder av olika uppfattningar, så borde vi ha ett enda mål i sikte: Att bevara jakt och viltvård och med det också landsbygden på bästa sätt.
Detta måsta vi jägare göra själva eftersom det är vi som kan det bäst. Det kan och kommer inte ske från regeringsnivå eller genom överförmynderi från Bryssel.
Utan endast vi, i vårt enade förbund. Låt det kallas eller ha vilket namn det vill. Men är det inte dags att sätta sig vid bordet och förhandla fram ett starkt och enat jägarförbund istället för två skadeskjutna?

Många stödmedlemmar
Ett förbund som bygger på medlemskap och medlemmars pengar. Som inte bygger på statligt utbetalda medel som gör jägarorganisationerna politiskt bakbundna.
Jag är tämligen övertygad om att vi skulle få näst intill varenda jägare att ansluta sig. Jag tror också att det skulle komma in mängder av stödmedlemmar från landsbygden, även om man kanske inte är jägare i grund och botten.
Jag har funderat på detta många gånger och jag tycker nu det är hög tid att förmedla mina tankar. Jag tror för övrigt att de pengar som betalas ut av staten till de befintliga jägarorganisationerna knappast kommer höjas, tvärtom. Och maktfaktorerna inom det jaktliga gebitet kommer få mycket stryk i framtiden. 

Tid att lyfta frågan
Ensam är inte stark. Låt oss i alla fall lyfta frågan om vi ska ha någon framtid. Och det är mycket upp till er kära förtroendevalda toppdelegater i Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund.
Eller är det helt enkelt dags att bilda ett nytt förbund? Eller är det någon som har något annat klokt förslag på hur vi inom jägarkåren ska enas, växa och tillsammans bli starkare?
Thomas Ekberg
Yrkesjägare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.