söndag 14 april

Opinion

Debatt: ”Bucht och Romson uppfinner hjulet på nytt”

Socialdemokrater och miljöpartister för vargfrågan flera år tillbaka i tiden, skriver moderaternas landsbygdspolitiska talesperson Ulf Berg.

Så har ”samarbetsregeringen” S och MP äntligen kunnat enas i en fråga. Olyckligtvis för alla som bor på landsbygden i vargtäta områden handlar det om att riva upp reglerna kring jakten på varg.

Det är uppenbart att Miljöpartiet här har kört över Socialdemokraterna. Miljöminister Åsa Romson (MP) har tidigare anklagat svenska vargforskare för att vara partiska. Nu går hon steget längre och underkänner alliansens rovdjurspolitik; en politik som vilar på gedigen forskning och som har beslutats av en riksdagsmajoritet.
Det är onödigt att uppfinna hjulet på nytt, men det är precis vad landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och miljöminister Romson (MP) vill göra.
Alliansens inriktning har varit att desarmera frågan och skapa en större acceptans för vargen genom att föra besluten närmare dem som berörs. Med propositionen En hållbar rovdjurspolitik som bifölls av Riksdagen den 10 december 2013, skapades en rovdjurspolitik som skulle hålla långsiktigt.

Gynnsam status
Från det ursprungliga vargpar som siktades i början av 1980-talet har vargstammen växt till mer än 400 individer. Rovdjurspolitiken har varit en framgångssaga där samtliga fem stora rovdjur har blivit fler och uppnått gynnsam bevarandestatus.
Årets licensjakt visade att man tack vare alliansens politik var på god väg att skapa förståelse och acceptans både för själva licensjakten och för att vi måste lära oss att leva sida vid sida med vargen.

Backar flera år
Högsta Förvaltningsdomstolen utreder för närvarande om Naturvårdsverkets beslut om licensjakt kan tas upp till prövning i domstol. Med domstolens beslut som grund kan en praxis utvecklas och vargjakten snarare bli en fråga för myndighetsanställda än för politiker.
Bucht och Romson ville dock inte ens låta de juridiska kvarnarna mala klart. Nu tas frågan istället tillbaka flera år i tiden och det skapas nya konflikter.
När Bucht och Romson skriver att de vill inrätta en permanent vargkommitté väljer de dessutom att centralisera en fråga som alliansen har försökt att decentralisera.
Det är uppenbart att MP som vanligt främst tänker på sina väljare i storstaden som lever långt från den verklighet som människor i Värmland, Dalarna och Örebro med flera län upplever.
Frågan är varför S väljer att följa den linjen.
Ulf Berg (M) riksdagsledamot
landsbygdspolitisk talesperson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.