torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: ”Bromma flygplats viktigare än landsbygden”

Så sent som i början av januari beslutade Naturvårdsverket om licensjakt på varg i Värmland och i Örebro län. För Dalarnas del valde man att avvakta med ett beslut. Igår kom så beslutet att förvaltningsrätten i Karlstad beslutat stoppa licensjakten. Det här är ett stort misslyckande för acceptansen av stora rovdjur.

Trots att riksdag och regering och Naturvårdsverk alltså beslutat om att licensjakt ska genomföras stoppas nu jakten kvällen innan den skulle ha inletts.
Trots att regeringen beslutat om ändringar i jaktförordningen för att överklaganden inte ska kunna stoppa beslut om jakt på stora rovdjur, så får överklagande från betongnaturisterna just följden att jakten stoppas.

Miljöminister mot jakt
Att licensjakten stoppas kan inte ses som annat än ett stort misslyckande när det gäller acceptansen för de stora rovdjuren, för politiska instanser och för myndigheter.
Kanske är utfallet inte så underligt då till och med miljöministern uttalat att hennes parti skulle göra allt för att stoppa jakten, och då jurister anställda hos Naturskyddsföreningen avlönas av Naturvårdsverket för att göra allt för att stoppa beslut om jakt på rovdjur genom överklaganden?
Lite märkligt är det också att höra vissa riksdagspolitiker ondgöra sig över besluten kring Bromma flygplats vara eller inte vara, och hänvisa till riksdagsbeslut.
Varför gör inte några riksdagsmän samma uttalande i rovdjursfrågan? Här finns ju också riksdagsbeslut som inte följs.
Kan det vara så att i mångas ögon är det en viktigare fråga om Brommas vara eller inte, än frågan om en levande landsbygd?

En knäck för rättssystemet
Sveriges riksdag vill alltså ha en licensjakt, landsbygdsbefolkningen likaså, ändå stoppas jakten av förvaltningsdomstolen som troligen är fylld av betongnaturister precis som många andra myndigheter och verk som ska hantera rovdjursfrågorna.
Tilltron till den svenska så kallade rovdjurspolitiken har fått sig ytterligare en knäck och tilltron till Förvaltningsrätten och vårt rättssystem har knappast ökat!
Finns det riksdagsmän som kommer att agera i denna fråga eller överskuggas den av Bromma?

Bojkotta lotteri?
Är det någon politiker som tänker ställa upp för landsbygdsbefolkningen som ytterst drabbas av beslutet att ställa in licensjakten, eller är detta något som bara är aktuellt innan valet?
Var detta sista chansen till en förvaltning av vargstammen och en ökad acceptans för varg bland befolkningen på landsbygden? Vad kommer att hända nu?
Kanske bör alla på landsbygden visa sitt missnöje genom att överväga sitt deltagande i det stora lotteri som visas i TV 4, där ett mycket stort ekonomiskt stöd går till flera av de så kallade naturföreningarna som nu bidragit till att stoppa licensjakten.
Johnny Anderson
Högsby

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på Twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.