lördag 2 mars

Opinion

Det är bara att köra över tjänstemännen och säga att vi inte kan införa blyhagelförbudet, det kostar landet och jägarna alldeles för mycket, uppmanar debattören ansvariga ministrar.

Det är bara att köra över tjänstemännen och säga att vi inte kan införa blyhagelförbudet, det kostar landet och jägarna alldeles för mycket, uppmanar debattören ansvariga ministrar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Blyhagelförbudet – total brist på erfarenhet och regeringsvana”

Regeringskansliet är befolkat av vänsterfolk och miljöpartister som driver sin egen agenda. Har man som nu oerfarna statsråd och många tjänstemän med andra lojaliteter blir politikerna lurade upp på läktaren.

När undertecknad för länge sedan var ansvarig för näringspolitiken i Regeringskansliet brukade vi på frågan vilket land som är mest EU-anpassat, svara Sverige. Detta trots att vi inte ens var med i EU på den tiden.

Den saken har inte ändrats. Sverige följer vad EU säger, medan man i övriga länder kör sin egen linje om det är en hjärtefråga för landet.

Upp på läktaren

Landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) försvar i debattartikeln på Svenskjakt.se och i senaste numret av Svensk Jakt är patetiskt. Det är sossarnas fel och vi kan inte ändra på det, skriver ministrarna.
Regeringskansliet, liksom många av myndigheterna, är befolkade av vänsterfolk och miljöpartister som driver sin egen agenda.
Har man som nu oerfarna statsråd och många tjänstemän med andra lojaliteter blir man lurad upp på läktaren.

Egna tolkningar

En vanlig konversation med tjänstemännen brukar vara som följer:
• Det här kan vi inte gå med på. Det är ju orimligt.
• Besluten är tagna och vi följer bara gällande lagar. Vill ministern ändra på detta får ni väl ändra på lagarna eller gå ur EU.
• Och hur lång tid tar det?
• Det tar lång tid och sedan ska vi ha remissomgång och efter det kommer vanligen överklaganden vilket tar tid.
När man sedan undersökte saken var det vanligen tjänstemännens tolkning av lagar och förordning och beslut, och inte den faktiska lagstiftningen som de talade om.

Erfarenhet krävs

Det gäller att förstå att tjänstemännen har en stor makt och egna agendor. Då man måste som politisk tjänsteman förstå och driva frågan själv.
För att bli framgångsrik med det krävs erfarenhet och kunskap.

Kör över tjänstemännen

Det är bara att köra över tjänstemännen och säga att vi inte kan införa blyhagelförbudet, det kostar landet och jägarna alldeles för mycket. Dessutom har vi en lagstiftning som redan är mycket bra.
Lär av andra EU-länder!

Åtminstone mer tid

Slutligen är jag rätt säker på att en stor majoritet i EU-parlamentet inte kan beskriva vad en våtmark är, än mindre tala om vilka skillnader som gäller mellan länder rent fysiskt och skillnader i nuvarande lagstiftningar.

Det är bara att se till att blyhagelförbudet inte genomförs, åtminstone med argumentet att vi måste ha mer tid på oss.

 

Magnus Lagerkvist

Jägare, vd och grundare Lagerkvist & Partners

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.