För att säkerställa en fortsatt generös löshundsjakt måste vi se till att bilen och andra otillåtna hjälpmedel lämnas utanför själva jaktsekvensen, skriver debattören. Foto: Roger Arnefalk

Debatt: ”Bilåkandet under björnjakten strider mot all god jaktetik”

Älskar du jakt och friheten det ger? Då är det dags att stå upp för den. När oetiska genvägar hotar vår tradition, behöver vi jägare höja ribban. Hur kan vi säkerställa att löshundsjaktens framtid är tryggad? Läs vidare för att ta reda på svaret.

Jakt är en djupt rotad tradition i Sverige, en aktivitet som inte bara är en passion för många utan också en viktig del av vår naturvård. Vi jägare åtnjuter stor frihet och flexibilitet i vårt land, och vi har förmånen att bedriva jakt på både högvilt och rovdjur med löshund – en form av jakt som är unik och som vi måste värna. 

För att säkerställa att denna frihet fortsätter att existera, krävs det att vi visar oss värdiga ansvaret som den innebär. 

Strider mot allt

I den svenska jaktlagen framgår det tydligt att jakten ska bedrivas på ett sätt som främjar viltets bästa och som tar hänsyn till omgivningens förståelse för vår verksamhet. Det är därför beklagligt att se hur vissa av dagens björnjakter genomförs. 

Bilåkandet mellan olika områden för att genskjuta björnar, som sedan skjuts av jägare som inte vågar avlägsna sig mer än 100 meter från sina fordon, strider mot allt vad god jaktetik står för.

Fantastisk jakt

Löshundsjakt är en fantastisk jaktform. Den kräver skicklighet, tålamod och en djup förståelse för både hundens och viltets beteende. 

Att använda bilen som ett hjälpmedel i själva jaktsekvensen underminerar inte bara jaktens natur utan även den stolthet och respekt som bör följa med varje nedlagt byte. 

Jakt ska vara en utmaning, inte en lek med fördelar som sätter jaktetiken på spel. 

Ett lagbrott

Det är viktigt att förstå att användningen av motorfordon under jakt inte bara är oetisk utan även ett brott mot jaktlagen. Enligt paragraf 31 i jaktlagen är det förbjudet att jaga från motordrivna fortskaffningsmedel. 

Dessutom får sådana fordon eller andra motordrivna anordningar inte användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, hindra viltet från att undkomma, eller avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar. Att använda bilen för att dra fördelar i jakten är inte bara ett avsteg från god jaktetik – det är ett grovt jaktbrott som underminerar allmänhetens förtroende för oss jägare och äventyrar vår frihet att jaga med löshund. 

Det är därför upp till oss att säkerställa att dessa regler följs och att vi står upp för en jakt som hedrar viltet och vår tradition.

Säg ifrån

För oss jägare, som älskar och värnar vår jakt, är det avgörande att sätta den etiska ribban högt. När vi ser exempel på jakter där bilen och andra otillåtna hjälpmedel används för att underlätta fällandet av björn, måste vi säga ifrån. 

Att jaga med bil och skjuta många björnar på detta sätt är inte fränt – det är oetiskt och respektlöst. Det liknar snarare att skjuta tamboskap i en hage än att bedriva äkta viltjakt.

Hantera ansvar

Det är hög tid att vi som jägare ställer oss upp för vår frihet och visar att vi kan hantera det ansvar vi givits.

Det måste vara coolt att jaga hårt och följa reglerna, att sätta stolthet i att jaga på ett sätt som hedrar viltet och respekterar vår omgivning. 

För att säkerställa en fortsatt generös löshundsjakt måste vi se till att bilen och andra otillåtna hjälpmedel lämnas utanför själva jaktsekvensen. 

Det är en fråga om respekt, både för djuret och för vår tradition.

Vårda etiken

Vår jaktkultur är värdefull, men för att den ska överleva och frodas måste vi ta hand om den. Vi måste vårda jaktetiken – för viltets bästa, för vår omgivning och för framtida generationers möjlighet att uppleva samma frihet och glädje som vi gör idag.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.