torsdag 29 september

Opinion

Publicerad 27 februari 2014 - 12:57

Debatt

Debatt: Berättelsen om brandbilen som vände

Larmet om skogsbranden kom in i god tid så personalen på SOS Alarm fattade ett snabbt beslut att skicka en brandbil för att hindra att branden spred sig och en större skada uppstod.

Emellertid fanns en förening med ett fåtal medlemmar som tyckte om eldsvådor och gärna betraktade dessa på avstånd, så kallade pyromaner. Många påstod att de var just dessa pyromaner som tuttat på, och kanske var det så. Man hade gjort liknande aktioner tidigare men då hade brandbilarna kommit och släkt branden i sin linda.
Den här gången hade en av medlemmarna i pyromanföreningen som läst juridik, kommit på att det gick att överklaga beslut tagna av SOS Alarm till förvaltningsrätten.
Skrivelsen med överklagandet var redan postad innan elden startat och kom fram till förvaltningsrätten ungefär samtidigt som larmet gick på brandstationen.

Kontraorder kom

Deltidsbrandmännen som fick larmet, som hade andra yrken vid sidan om för sin försörjning, släppte vad de hade för händer för att återigen göra en samhällsinsats.
Väl samlade på stationen klädde de på sig sin utrustning och for med sirenerna påslagna mot skogsbranden som nu spridit sig.
De kunde se röken från branden när en kontraorder kom i deras kommunikationsradio. Ordern löd: Vänd om, utryckningen är överklagad.
Brandmännen blev förtvivlade och svarade att vi ser ju röken från branden så vi vet att det brinner. Insatsen är berättigad.
– Det spelar ingen roll, sa rösten i radion, som för övrigt kom från en överordnad chef. Det är inget vi kan göra åt detta innan förvaltningsrätten fattat sitt beslut. Den som inte lyder denna order och på egen hand försöker släcka elden kommer att åtalas för planering till grov eldsläckning, vilket kan ge ett flerårigt fängelsestraff.

På största allvar

Brandmännen var villrådiga hur de skulle göra; följa sitt förnuft och försöka släcka branden eller lyssna till sin överordnande chef och avsluta utryckningen. Men brandbilen, vände liksom extraförstärkningarna från närområdet.
Några eldsjälar, om man får kalla dem så, beslutade sig för att på egen hand försöka släcka elden. De for mot området med egna fordon för att göra något åt problemet.
Emellertid hade de blivit iakttagna av några medlemmar ur pyromanföreningen som snabbt gjort en polisanmälan om förberedelse till grov eldsläckning. Polisen som fick anmälan tog den på största allvar för nu fanns det möjlighet att få åka helikopter på arbetstid.

Polisen fick vända

En helikopter rekvirerades och piloterna, som likt kråkor alltid är flygfärdiga, var snabbt på plats och plockade upp det lokala befälet som med sin lokalkännedom skulle leda insatsen från luften.
Innan helikoptern var på plats hade befälet gått ut med larm till alla enheter att släppa allt vad de höll på med, eftersom deras insatser behövdes på annat håll.
En av grupperna svarade att de just nu såg ett pågående inbrott och att de med enkla medel skulle kunna gripa inbrottstjuven, men insatschefen var okuvlig.
Den illegala eldsläckningen var överordnad ett simpelt inbrott, så det var bara för dessa poliser att vända bilen och fara mot skogsbranden för att inte riskera att begå tjänstefel.

Ralph Persson
Folkaktionen för en ny rovdjurspolitik

Fotnot: Eventuell sammankoppling mellan pyromanföreningen och rovdjursföreningen är en ren slump. Att det handlar bland annat om vargtiken i Junsele är ingen slump.

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget