lördag 15 juni

Opinion

Foto: Charles Wollertz / Mostphotos

Debatt: ”Älgen är inget hot mot klimatet som Sveaskog påstår”

Sveaskog för fram hotet mot vårt klimat och att älgen hindrar oss att nå ett fossilfritt samhälle. Det statliga bolagets argumentation är upprörande.

I ett försvarstal på Svenskjakt.se försöker Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog, förklara det statliga bolagets inställning till älgen.

Det jag retar mig på mest är snacket om att älgen utgör en försvårade omständighet i omställningen till ett fossilfritt och klimatanpassat samhälle.

Är alltså älgen hotet mot klimatet? Tillåt mig småle.

 

Ett idiotbeslut?

Jag vill ha svar på hur Sveaskog kan spara 300.000 hektar där man inte tänker bruka skogen alls. Är detta klimatsmart? Enligt all samlad expertis är det enbart växande skog som förbrukar koldioxid. Inte gammal skog, som tvärtemot höjer koldioxidhalten vid nedbrytning.

Jag återkommer gärna till mitt mantra, där jag påstår att Sveaskog inte sköter sina skogar på ett optimalt sätt.

Undertecknad arrenderade en mark söder om Lycksele i några år, där man röjde tallungskogar till produktionsförband vid två meters höjd! Är inte detta ett idiotbeslut?

Jag påtalade detta tillsammans med en kollega, och svaret från lokalansvariga var att vi måste tänka på produktionen! Man tar sig för pannan, vet man inte på Sveaskog att det finns älg i skogen?

 

Bekvämt med plantering

Nästa påstående från Mikael Lundberg är att det inte spelar någon roll om ungskogen är självföryngrad eller planterad. Skadorna blir lika stora oavsett. Vid plantering sätter man cirka 2.500 plantor per hektar och vid en lyckad självföryngring uppnår man minst 100.000 plantor på samma yta.

Jag tror inte alls på att skadorna blir lika oavsett föryngringsmetod, utan det är av bekvämlighetsskäl man väljer plantering (fröträden kan ju blåsa ned).

 

Välkommen till motsatsen

Enligt Sveaskog och SLU hjälper det inte att stödutfodra. Skadorna uppstår ändå. Nja, det beror nog mest på var man stödutfodrar. Självklart ska det inte göras intill befintliga tallungskogar, utan gärna vid myrområden. Då fungerar det.

Sveaskog vill ju framhäva sig som det optimala skogsföretaget i Sverige, med god skogsskötsel och ett stort naturvårdsengagemang.

Då säger jag, välkommen på en exkursion så ska jag visa motsatsen!

 

Tommy Sander

Tidigare Sveaskoganställd

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.