Debatt: ”Älgarna flyttas mellan grannlagen av många hundar”

REPLIK. Skillnaden i jakten med älghund är stor mellan norra och södra Sverige. Om vi i syd lägger samman ståndhundar och vildsvinshundar som också driver älg är de snart lika många som vi har älgar. Vi flyttar älgar till grannen som i sin tur flyttar älgen till nästa granne. Det är fullt normalt att hundar förföljer en älg tio kilometer eller mer.

Debattören i artikeln Älgens kris beror inte på jakten med ställande hund har alldeles rätt i att jakt med en väl fungerande älghund under perfekta förhållanden är den lugnaste hundjakten vi bedriver i Sverige.

Lika rätt har han i slutsatsen att vad och hur hundarna jagar är ägarnas ansvar.

Tyvärr är det inte alla älghundar och hussar som besitter dessa egenskaper. Och de som gör det får ofta inte chansen här i södra Sverige då andra faktorer ofta avgör utgången av ett utmärkt ståndarbete.

Många hundar

Jag ska förklara några skillnader mellan att jaga älg med hund i norra och i södra Sverige.

Hundar som jagar älg har blivit allt vanligare i södra Sverige, något som kom med vildsvinens utbredning. Fram till omkring millennieskiftet var folkdrev efter älg det vanligaste sättet. Älgarna drevs lugnt fram mot en passkedja. I dag är det få som minns denna typ av jakt.

Vi har numera mångdubbelt fler hundar per areal som jagar älg i Sydsverige jämfört med i norr. Vi har vildsvin som också jagas under samma period och de flesta vildsvinshundar jagar även älg.

Lägger vi samman ståndhundar och de som driver älg är de snart lika många som vi har älgar. Vi flyttar älgar till grannen som i sin tur flyttar älgen till nästa granne. Det är fullt normalt att hundar förföljer en älg tio kilometer eller mer.

Mindre marker

I norr är jaktmarkerna stora, kanske 3000–6000 hektar jämfört med här i söder där 500 hektar är en stor jaktmark. I sådana områden släpper vi nu ofta flera hundar samtidigt.

Antalet jaktdeltagare per areal är betydligt större i söder än i norr. Det vill säga det skramlas och luktar människa över stora områden, vilket gör älgen orolig och då tar till flykt oavsett älghundens egenskaper.                                                          

Antalet möjliga jaktdagar är det dubbla i söder mot i norr på grund av snöförhållanden. I söder jagas älg från augusti till januari. Alltså också på vintern, då älgen minskar sin energiförbrukning med hälften, men även sänker temperatur och hjärtfrekvens.

Viktigt arbete

I söder saknar vi de mjuka flacka markerna med myrar och böljande terräng som finns i norr. I stället har vi sten, rösen och förrädiska vitmosseberg som stressade älgar riskerar att fläka sig på, samt småsjöar och gölar dit gärna en ensam jagad älgkalv tar sin tillflykt för att skydda sig och därifrån har han svårt att komma upp.

Avslutningsvis tycker jag det är beklagligt om hundklubbarna drabbas då dessa är viktiga och gör ett betydelsefullt arbete. Klubbarna har en viktig men också svår uppgift i att informera och utbilda nya hundägare.

Hur det ska gå till har jag inget svar på, men älgen är ingen leksak som är till för hundarna.

Ansvarsfulla jägare som har goda ståndhundar och marker med förutsättningar för denna fantastiska jakt utgör inte något problem för älgen.    

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget