söndag 1 oktober

Opinion

Debatt: Adaktusson: ”En vargpudel”

Få tillfällen har ställt en politiker så villigt i situationen att göra en pudel som onsdagen den 7 maj under tv-programmet Toppkandidaterna i SVT. Under programmets senare del fick jag ett antal snabbfrågor i följd varav en löd ”ska EU kunna stoppa den svenska vargjakten?”. Mitt svar, var ja.

Ibland kan det bli väldigt fel.
Besluten kring våra stora rovdjur ska fattas så nära de som berörs som möjligt. Inte i Bryssel, utan som nu av de länsstyrelser i de skogslän som berörs. Det är min åsikt, och något Kristdemokraterna kämpat för under många år.
Det finns ett antal aktörer som gärna vill se att besluten om våra svenska rovdjur ska tas i Bryssel, och som arbetar idogt för att stoppa de senaste årens utlysta licensjakt på varg.
Deras förhoppningar att flytta makten till Bryssel grusades efter att regeringen förra året kunde konstatera att vargen i Sverige nått gynnsam bevarandestatus. Detta gör att vi uppfyller EU:s Art- och habitatdirektiv, och kan avfärda försöken att flytta vargpolitiken söderut. 

Beslut närmare berörda
Rovdjurspropositionen som riksdagen klubbade i höstas fastslår besluten lokalt hos våra länsstyrelser att ansöka om skydds- eller licensjakt hos Naturvårdsverket. Beslut om jakt ska sedan inte kunna överklagas.
Alliansregeringen har under lång tid arbetat hårt för att upprätta en ordning där besluten flyttas närmare dem som lever närmast vargen. Det är så vi når acceptans för rovdjuren, och uppnår en balans mellan rovdjur och människa.

Lars Adaktusson (KD)
Toppkandidat till Europaparlamentet

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.