Vargspårare hotas – får inte arbeta ensamma

Hot mot länsstyrelsens vargspårare i Dalarna kommer att medföra att spårarna inte får arbeta ensamma.
På grund av hotbilden tvingas naturbevakarna arbeta två och två i vissa delar av länet, säger länsstyrelsens naturvårdsdirektör Stig-Åke Svensson.

På senare år har länsstyrelsen i Dalarna polisanmält 1015 hot mot tjänstemän och naturbevakare. Det senaste anmälda hotet fick en naturbevakare ta emot på ett tjänsteuppdrag i Mora då en privatperson, enligt naturbevakaren, sade passa dig så du inte blir nedgrävd i snön.

Vi har valt att anmäla samtliga fall där någon av våra anställda känt sig hotade. För några år sedan dömdes en person av domstol efter att ha hotat en naturbevakare, säger Stig-Åke Svensson.

 

Skrämselskott

Förutom att ta emot verbala hot har naturbevakare fått sina bildäck söderskurna och folk har skjutit skrämskott med gevär för att bli av med spårarna.

Det här är upprörande. Jag förstår inte varför vi inte får göra vårt jobb enligt det uppdrag vi fått från regering och riksdag. Det finns ingen som tjänar på detta och det vore bättre om vi i stället kunde samarbeta, säger Stig-Åke Svensson.

Länsstyrelsepersonalen har utbildats i hur de ska hantera hotfulla situationer.
Vi framhåller att de ska backa tillbaka när hotfulla situationer uppstår. Det finns ingen anledning att i det läget till exempel markera extra tydligt att man är tjänsteman, menar säger Stig-Åke Svensson.

 

Arbetsmiljöfråga

Men inom vissa områden i Dalarna räcker det numera inte med att naturbevakarna utbildats i hur de ska hantera hotfulla situationer. Nu ska de dessutom arbeta två och två.

Vi vet ofta i vilka områden de hotfulla situationerna kan uppstå. Därför ska spårarna av säkerhetsskäl inte arbeta ensamma i de här områdena. Det är i allra högsta grad en arbetsmiljöfråga, säger Stig-Åke Svensson.

Hot mot länsstyrelsernas naturbevakare och tjänstemän förekommer sannolikt på fler platser i landet men Dalarna verkar vara det län där hoten är vanligast, menar Stig-Åke Svensson.

Jag har i alla fall fått uppfattningen om att hoten är vanligast här i Dalarna men jag har väldigt svårt att svara på vad det beror på, säger Stig-Åke Svensson.

 

Hot är helt oacceptabelt

Naturbevakarna gör bara sitt jobb och att hota dem är helt oacceptabelt, säger Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.

Samtidigt anser han att man noga måsta analysera vad det beror på att just Dalarna alltid sticker ut i frågor som rör stora rovdjur.

Det finns inget annat län i landet där olika intressegrupper och länsstyrelsen står så långt ifrån varandra i rovdjursfrågorna som i just Dalarna. Hot kan aldrig någonsin accepteras, men man kan även säga att det aldrig är ens fel om två träter, säger Gunnar Glöersen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev