Jägareförbundet Dalarna begär en utökning av licensjakten på björn. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet Dalarna begär utökad licensjakt på björn

Jägareförbundet Dalarna tycker fler björnar borde fällas under årets licensjakt och begär därför en utökning av tilldelningen. Ett av skälen till framställningen är det snabba förloppet av höstens björnjakt.

Jägareförbundet Dalarna kommer begära en utökning av licensjakten på björn och förordar en avskjutning med 63 björnar. Årets tilldelning var 48 björnarm, med honkvot i två delområden,  och hittills har 43 björnar fällts, med en överskjutning i ett av delområdena.
Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet Dalarna, skriver i begäran om utökning av licensjakten att avskjutningen bör ligga på 63 björnar för att inom rimlig tid kunna nå de uppsatta målen.

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna. Foto: Lars Nilsson

 

Krävs ökad avskjutning

Så här skriver Jägareförbundet i begäran till länsstyrelsen:
”Nu har drygt en vecka på björnjakten gått och det har skjutits 43 björnar och det återstår åtta stycken. På andra dagens morgon hade de sista björnarna skjutits i område två plus en överskjutning på fyra stycken. Detta tyder på en björnstam som, precis som inventeringsresultatet visar, är så pass stor att en ökad avskjutning skulle krävas för att vi skulle nå målet inom rimlig tid. ”
Jägareförbundet Dalarna menar att sammarbete med angränsade län är nödvändigt för att nå både länsvisa och gemensamma mål.

 

Räknade inte med tillväxten

”I Gävleborgs beslut inför björnjakten hade man inte räknat med årets tillväxt. Ett uttag på 50 individer är lite knappt den årliga tillväxten vilket leder till att Gävleborgs björnstam ej kommer minska och därmed påverka förvaltningen i Dalarna.”
Mellersta förvaltningsområdet har en förvaltningsnivå på cirka 630 björnar, 360 i Gävleborg samt 250-290 i Dalarna.

”Med en årlig tillväxt på 11,2 procent och en årlig avskjutning på 100 björnar (Dalarna, Gävleborg samt Värmland) skulle det ta minst sex år innan vi nått målet i Mellersta förvaltningsområdet utöver de fyra år som redan har gått sedan målet sattes upp 2014. ”

Jägareförbundet vill nu att länsstyrelsen i Dalarna gör en förnyad analys av hur stor björnstammen är.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev