Vargjakten uteblir även i vinter?

Ansvariga politiker har lovat licensjakt på varg i vinter. Men i dagsläget talar väldigt lite för att löftena uppfylls. Innan EU tillåter jakt måste nämligen nya vargar sättas ut. Det anser i alla fall Naturvårdsverket.
Det är de signalerna som kommer från EU-kommissionen, säger Ruona Burman, viltsamordnare på verket.

Ruona Burman.

Förutsättningarna för vargjakt måste vara uppfyllda. Och vi har fått klara indikationer från EU-kommissionen att det ska finnas en genetisk förstärkning i botten, sedan kan vi börja fundera på förvaltning genom licensjakt, fortsätter Ruona Burman.

Betyder det här att det inte blir någon licensjakt på varg i vinter?

Som vi, Naturvårdsverket, ser det saknas förutsättningarna för en sådan vargjakt som bedrevs 2010 och 2011. Det tror jag att departementet kan ställa sig bakom också. Vi måste förstärka vargstammen gentiskt innan vi börjar jaga. Det här är en viktig pusselbit som EU kräver att Sverige gör.

Det finns en annan viktig pusselbit i det här också. Nämligen vikten av lokal acceptans för rovdjurspolitiken. Vad tror du det här betyder för den?

Jag är mycket medveten om klimatet bland folket i buskarna. Men vi måste förhållas oss till Art- och habitatdirektivet. Där står det ingenting om att man ska besluta saker utifrån hur den lokala acceptansen ser ut. Vi måste förhålla oss till EU-lagstiftningen.

Vi som förvaltningsmyndighet skulle naturligtvis önska oss att vi hade ett läge där vi kan besluta om hur vi ska förvalta rovdjuren. Detta för att tillgodose alla intressen, både långsiktig livskraft och lokal acceptans. Men överträdelseärendet är inte avskrivet, säger Ruona Burman.

 

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent rasar

Ytterligare en vinter utan laglig möjlighet att påverka vargstammens storlek får förvaltningen att fullständigt falla samman, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

 

Daniel Ligné.

När vargjakten återigen ser ut att gå om intet ser han inga möjligheter att lokalt kunna förankra planerna på ytterligare vargflyttar.

Det är omöjligt att förankra det här om inte flyttarna går att koppla till jakt. Och förresten, vi har redan flyttat flera vargar kors och tvärs i landet och vi har i alla fall ingen vargjakt.

Jägareförbundet har tidigare arbetat hårt med att förankra planerna på vargflyttar. Ett arbete som Daniel Ligné anser vara förgäves.

Vi ägnade hela sommaren 2011 till att lokalt förankra genetisk förstärkning med löften om jakt. Den gången blåste man oss, vi tänker inte sätta oss i den situationen igen.

Jag delar definitivt heller inte Naturvårdsverkets uppfattning om att det krävs ännu fler flyttar av varg innan vi kan licensjaga dem. Verket har flyttat vargar, nu är det dags för jakt, säger Daniel Ligné.

 

Glömmer människor som berörs

Han beklagar att berörda människor återigen glöms bort i myndigheternas arbete med vargförvaltning.

  Allt fokuseras på genetiken. Det görs ingen konsekvensanalys och man glömmer varje gång människorna som berörs av varg. Det finns inget hopp för vargpolitiken så länge inte myndigheterna lär sig av sina tidigare misstag och tar hänsyn till dem som lever med rovdjuren, konstaterar Daniel Ligné.

 

Politiska löften om vargjakt

Den 17 augusti 2011 beslutade regeringen att stoppa licensjakten på varg. Samtidigt lovade dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) samt landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) att skyddsjakten skulle utökas och att licensjakten på varg skulle återupptas 2013. Löftena gavs vid en presskonferens i Stockholm.

Du kan läsa hela Svensk Jakts artikel från konferensen genom att klicka här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev