Välj rätt vildsvinspass

Illustration: Rolf Svensson

Glöm älgpass och rådjurspass. När vildsvinspassen ska hittas är det snarare de trånga rävpassen jägarna ska snegla åt. Men bäst är naturligtvis att studera hur vildsvinen rör sig i markerna och inrätta passen efter det.

Artikel publicerad i Svensk Jakt Nr 12-2011. Ladda hem reportaget som pdf genom att klicka här

Många nya vildsvinsjägare har efter premiärjakt­erna tvingats fundera över varför inga eller endast något enstaka vildsvin har blivit skjutet. Detta trots bra hund­ar och gott om vildsvin i markerna.

Elias Turesson. Foto: Jan Henricson– Svaret är ofta att man passat på fel ställen. De som på en vildsvinsjakt väljer att besätta älg- och rådjurspass kommer oftast att misslyckas med jakten, säger Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronoberg med stor erfarenhet av vildsvinsjakt med hund.

Som vid all annan jakt gäller det att förbereda sig väl för att lyckas. Jägare som redan innan jakten tar reda på hur vildsvinen rör sig i markerna har störst chans att få skjuta den dag hunden får komma lös.

– Bra är att ha koll på vilka stråk vildsvinen använder. Det är lätt när det är spårsnö, men inte ens det behövs. Där vildsvinen går fram blir det snart ett rejält upptrampat stråk, säger Elias Turesson.

Vid sådana stråk är det ofta bra pass. Visserligen kanske inte ett vildsvin med en hund efter sig väljer att ta vildsvinsstråket, men störda vildsvin som söker sig till ett lugnare område kommer gärna längs beprövade vägar. Då kommer de inte sällan långsamt och erbjuder inte alltför snabba skott.

Vid vildsvinsjakten gäller det att tänka på ett helt annat sätt än vid älg- och rådjursjakt, då passarna vanligtvis ställs ut runt såten som ska jagas av. Vildsvin lämnar inte såtarna lika frekvent som älg och rådjur gör, utan rör sig i tätningar och mellan tätningar inne i jaktområdet. Och det är där passen ska inrättas.

– Om man har jagat några gånger utan resultat gäller det att rannsaka sig själv och tänka efter ordentligt vad det är för fel. Då måste man analysera läget och flytta passen till de förutsättningar vildsvinen erbjuder, säger Elias Turesson.

Rent generellt är det där det är tätast som i och intill vass, täta röjningsskogar, tätt bevuxna kantzoner som vildsvinspassen ska sökas.

– Där blir det ofta korta skotthåll. Därför är det bra om jägaren har kikarsikten med låg förstoringsgrad eller avtagbara sikten för att kunna skjuta med öppna riktmedel, tipsar Elias Turesson.

Tätt mellan skyttarna
Ett annat råd är att under vildsvinsjakt ställa skytt­arna relativt tätt, utan att för den skull tulla på säkerheten.

– I och med att passen oftast är trånga är det inget som hindrar att man har tätt mellan passkyttarna, i varje fall om man jämför med älgjakt och rådjursjakt, säger Elias Turesson.

Han rekommenderar också jägarna att ha koll på var djuren tar daglega.

– Det är platser som kan ändras relativt snabbt.

Naturligtvis är det där vildsvinen har daglega man ska börja jaga. Jag har varit på många jakter där man tar det området framåt eftermiddagen, och det är förstås fullständigt felaktigt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev