tisdag 10 december

Hund

Publicerad 9 september 2013 - 13:29

Vi testar vildsvinsvästar för hund

Foto: Michael Migos

Vi har testat marknadens vanligaste skyddsvästar för hund. I första hand är de framtagna för skydd mot vildsvin men de har också kommit i ropet i våra vargtäta områden.

Test publicerat i Svensk Jakt Nr 11-2012

Svensk Jakt har tillsammans med Svenska Jägareförbundet testat fem av de vanligaste skyddsväst­arna för hund som i dag finns på marknaden.

Ganska snabbt kom vi fram till att överlåta själva testet av västens stickskydd till ett oberoende institut där man är van vid att hantera dylika test på västar avsedda för polis och militär. De andra testparametrarna har vi genomfört själva och de baseras mer på hur västen fungerar ur ett brukarperspektiv.

För att kunna jämföra västarna sinsemellan valde vi att beställa passande väst till en och samma hund.

Stark utveckling
Marknadsutbudet liksom utvecklingen av skyddsvästar för hund har ökat i takt med vildsvinens utbredning. För bara några år sedan såg produkterna annorlunda ut och utbudet var begränsat. Idag är produkterna bättre, liksom utbudet.

Eftersom vi har olika prioriteringar vid valet av skyddsväst har vi valt att inte rangordna skyddsvästarna. Vissa kanske vill ha en väst som även kan erbjuda ett ökat skydd vid vargangrepp, medan andra kanske vill ha en väst som är så lätt som möjligt.
Oavsett vilken väst man väljer är det av yttersta vikt att västen passar hunden. Västen ska sitta väl, inte skava och absolut inte hindra hundens rörelseförmåga. Det sistnämnda kan vara av yttersta vikt och skillnaden mellan en hund som hinner undan en vildsvins­attack och den som råkar ut för den.

Olika prioriteringar
Ska man beställa en väst av dem med fasta storlekar bör man noggrant ta del av de mått som tillverkarna ger. Se också till att du får köpa västen på öppet köp ifall den inte skulle passa. Beställer man en måttsydd väst så ska man vara noggrann med hur måtten tas. Ring gärna tillverkaren om något mått är oklart.

De som hållit på ett tag har ju också lärt sig lite om hur standardmåtten brukar vara på normalbyggda hundar av de vanliga raserna. Skulle den måttsydda västen ha något smärre fel i måtten – se till att få den omgjord.

Klicka här för att ladda hem hela testet (pdf)

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Instagram

Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder