Utredare föreslår fördubblad vargstam

450 vargar, 1 200 lodjur, 1 800 björnar och 850 järvar. Det anser rovdjursutredaren Lars-Erik Liljelund är minimum för gynnsam bevarandestatus för de stora rovdjuren i landet.

Lars-Erik Liljelund har tillsammans med en stor expertgrupp i uppdrag att ta fram hur stora stammar av rovdjur som ska finnas i Sverige för att uppnå gynnsam bevarandestatus, alltså det antal rovdjur som minst måste finnas i landet.

Han presenterade ett delbetänkande vid dagens Vargsymposium i Vålådalen på minsta nivåer om 450 vargar, 1 200 lodjur och 1 800 björnar.

I praktiken innebär förslaget åtminstone en fördubblad vargstam jämfört med den stam som finns i landet idag. Detta eftersom länderna helst ska ligga en bit över miniminivåerna för gynnsam bevarandestatus.

 

Nödvändigt att öka vargstammen

När inavelsgraden har sänkts bör det skandinaviska vargbeståndet öka i storlek. Det är nödvändigt för att sänkningen av inavelsgraden ska bli bestående och inte alltför mycket genetisk variation ska förloras. Ett provisoriskt referensvärde för den svenska delen av det skandinaviska vargbeståndet bör anges till 450 vargar. En ny bedömning bör göras inför rapporteringen till EU 2019. Då finns det erfarenheter av de åtgärder som nu planeras för att öka genflödet, skriver utredaren Lars-Erik Liljelund.

 

Oförändrad lodjursstam

Betänkandet innebär också att lodjursstammen ska förbli i det närmaste oförändrad i landet, jämfört med dagens stam. Om betänkandet i framtiden även blir riksdagens beslut betyder detta i praktiken att rådjursjakt omöjliggörs i flera Mellansvenska län på grund av lodjurens stora predation på rådjur.

Björnstammen kan däremot sänkas en aning jämfört med dagens nivå på drygt 3 000 björnar. Detta eftersom miniminivån i landet föreslås vara 1 800 individer.

 

Subjektiva bedömningar

Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen är mycket frågande till Lars-Erik Liljelund beräkningar. Gunnar Glöersen har själv suttit med i utredningens expertgrupp och han menar att Liljelund inte uteslutande använt sig av vetenskapliga fakta när han tagit fram sitt betänkande, utan att det till mångt och mycket bygger på subjektiva värderingar.

Lars-Erik Liljelund håller dock inte med om detta.

Jag gör inte tolkningen att gynnsam bevarandestatus är ett golv som vi inte kan gå under. Jag står för de bedömningar jag har gjort och jag kommer visa hur de är gjorda. Sen ska utredningen remissbehandlas och då har alla parter en chans att säga vad de tycker, säger Lars-Erik Liljelund till Svenska Dagbladet.

 

Delbetänkande till Carlgren

Utredningens slutsatser kommer att överlämnas till miljöministern i form av ett delbetänkande den 20 april 2011. Därefter kommer regeringen att skicka ut betänkandet på remiss. Utredningens slutsatser blir tillsammans med remissvaren ett underlag till Sveriges nästa rapportering till EU-kommissionen 2013 om rovdjurens bevarandestatus.

Läs rovdjursutredarens delbetänkande (doc)

Hård kritik från förbundets länsordförande

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev