Trippelchampion dödad av varg

Åskbergets Mini. Foto: Privat

Den välmeriterade jämthundstiken Åskbergets Mini har dödats av varg. Angreppet inträffade på måndagsmorgonen i Kolsva, norr om Köping i Västmanland.
– Jag är helt tom. Jag är inte ens förbannad, säger hundägaren och uppfödaren Torbjörn Jansson.

Mini var svensk jakt- och utställningschampion samt internationell utställningschampion. På måndagen släpptes hon för älgjakt. Det slutade i tradgedi.

Torbjörn Jansson såg sin hund sju, åtta minuter innan angreppet inträffade.

– Hon fick syn på mig och skuttade glatt iväg. Det är en fin sista minnesbild jag har över henne.

Några minuter senare var angreppet ett faktum. Torbjörn såg på sin pejl att hunden uppträdde konstigt. När han ringde till hunden hörde han en varg som morrade.

– Hon var då 209 meter från mig. Jag sprang allt vad jag kunde, men såg inte vargen.

Spår i nysnön visar vad som skett. En varg har kastat sig över hunden från sidan Tiken tog sig fem meter från platsen, sedan var vargen ikapp och dödade hunden.

– Det finns ingen känt vargrevir just här. Vi har kollat av vägarna i området och inte hittat någon vargspillning. Men det finns tyvärr människor i området som städar bort all spillning för att dölja alla spår av varg. Hade de inte gjort så hade kanske det här kunnat undvikas, säger Torbjörn Jansson.

För några år sedan sålde han och hans familj en villa i Vallentuna och köpte en gård utanför Västerås. Syftet var att satsa mer på jakten och uppfödningen av jämthundar.

– Tror du jag är bitter nu? Hela Västmanland är nerlusat av varg, vi kan inte släppa en hund någonstans på grund av alla vargar, konstaterar Torbjörn Jansson.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev