söndag 19 maj

Stor risk för trafikolyckor med vilt

Nu är risken stor för trafikolyckor med älg och rådjur. Nu manar Älgskadefondföreningen samtliga landets trafikanter att se upp för vilt.

När våren gläntar på dörren kommer även kalvavstötningen som ett brev på posten. Det innebär en ökad risk för att fjolårets älgkalvar och rådjurskid irrar sig upp på våra vägar. Därför bör trafikanterna vara extra uppmärksam när de är ute och kör. Kalvavstötningen börjar normalt i mitten av april i södra Sverige och sker sedan successivt uppåt landet, skriver Älgskadefondföreningen i ett pressmeddelande

Olyckorna ökar med 55 procent
Om man jämför antalet olyckor under april månad med maj är statistiken mycket tydlig. Mellan april och maj ökar antalet olyckor med i genomsnitt 55 procent sett över de senaste 4 åren. Antalet olyckor ligger sedan kvar på den höga nivån genom juni innan den faller tillbaka något under sensommaren.

Vildsvinsolyckorna ökar på nytt
Efter att ha fallit tillbaka något från rekordnoteringen på 3.085 anmälda olyckor under 2009 indikerar anmälningsstatistiken att vildsvinsolyckorna har börjat öka igen. Förra året steg antalet anmälda olyckor med cirka 10 procent jämfört med 2010. Hittills i år kan man redan se att det har skett en fördubbling av antalet vildsvinsolyckor under årets första kvartal jämfört med samma period 2011. Då anmäldes 396 olyckor, medans det i år har anmälts 799 olyckor under samma period.

Men kanske än mer intressant är att även jämfört med rekordåret 2009 har det skett en ökning med nästan 25 procent, då anmäldes 644 vildsvinsolyckor under årets första kvartal.

 

Hastighetsvecka
1620 april kommer Älgskadefondsföreningen att medverka i NTFs hastighetsvecka genom att vara med på minst en informationsinsats i varje län. Syftet är att främja hastighetsefterlevnad och att även lyfta risken med vilt i trafiken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev