torsdag 28 september

Över 40.000 viltolyckor per år

Den klart vanligaste orsaken till att eftersöken på trafikskadat vilt inte klaras upp är att bilisten inte märkt ut olyckplatsen. Foto: Martin Källberg

Antalet viltolyckor på våra vägar är fortfarande höga. Detta uppmärksammas i Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor 23–29 september.

– Antalet trafikolyckor med vilt måste minska, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare i Nationella Viltolycksrådet, i ett pressmeddelande.

– Över 40.000 viltolyckor sker varje år och människor och djur skadas. Den vanligaste sammanstötningen sker med rådjur, fortsätter han

Nationella Viltolycksrådets insatsvecka syftar till att få trafikanterna att bli mer uppmärksamma på att vilda djur hela tiden finns på och utefter våra vägar. Har du otur kan man råka ut för en viltolycka.
– När du är ute och kör på våra vägar måste du vara förberedd på att något kan hända, säger Håkan Karlsson, länspolismästare i Norrbottens län och ordförande i rådet.

Ett hjälpmedel i detta är att använda sig av Nationella Viltolycksrådets viltolycksremsa. Den innehåller information om hur en bilförare kan förebygga en olycka. Den visar också bilder på de djurarter som om man sammanstöter med ska anmäla till Polisen via 112. Remsan berättar också om åtgärder som man måste vita om man råkar ut för en olycka.

– Remsan kan också användas till att sätta på den plats där olyckan har skett. Remsan kan hämtas på bland annat bilprovningstationerna, men också skrivas ut digitalt från Nationella Viltolycksrådets hemsida – och den är gratis, konstaterar Lars Sävberger.

Vet du hur du ska göra om viltolyckan är ett faktum? Gör Svensk Jakts kunskapstest

 

Se film om viltolyckor

Fakta Nationella Viltolycksrådet

Rådet är ett samarbetsorgan mellan 16 myndigheter och organisationer och har två verksamhetsgrenar, dels att samordna en viltolycksorganisation med jägare som söker efter trafikskadat vilt, dels ett viltolycksförebyggande arbete. Rikspolisstyrelsen är efter regeringsbeslut samordningsansvarig myndighet.
Ett av Nationella Viltolycksrådets delmål är att antalet döda människor i viltolyckor ska halveras till 2018 från 2007 års nivå.
Nationella Viltolycksrådet sammanställer statistik baserad på antalet polisrapporterade viltolyckor.
Gå till Nationella Viltolycksrådets webbplats, www.viltolycka.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev